Ohtlik viirus tapab sama palju inimesi kui HIV ja AIDS

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kevadväsimuse vastu saad ise ennast aidata.
Kevadväsimuse vastu saad ise ennast aidata. Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Hiljutisest Inglismaal tehtud uuringust selgub, et viiruslik hepatiit tapab aastas sama palju inimesi kui tuberkuloos, malaaria või HIV ja AIDS.

Londoni Imperial College’i ja Ameerika Ühendriikides asuva Washingtoni ülikooli teadlased analüüsisid hiljutises uuringus 183 riigis 1990.–2013. aastal viirusliku hepatiidi kohta kogutud andmeid, vahendab Eurek Alert.

Viiruslikku hepatiiti esineb viies vormis: A-, B-, C-, D- ja E-hepatiit. Kui enamik hepatiidi vorme levib kehavedelike kaudu, siis A- ja E-hepatiiti haigestutakse saastunud toidu ja joogi kaudu. 96 protsenti viirusliku hepatiidi tagajärjel aset leidnud surmadest põhjustasid B- ja C-hepatiit, mis põhjustavad maksakahjustusi ja -vähki. Sümptomite hulka kuuluvad väsimus ja iiveldus, kuid paljudel nakatunud inimestel sümptomeid ei tekigi, mistõttu inimene ei pruugigi enne tõsiste tüsistuste tekkimist nakatumisest teada.

Oma uurimistöö tulemusi ajakirjas The Lancet tutvustanud teadlased tõid välja, et viimase 23 aasta jooksul on aastas viirusliku hepatiidi tõttu surnud inimeste arv kasvanud 63 protsenti ehk 890 000 inimeselt 1,45 miljonini. Teadlased avastasid ka, et kõrgema ja keskmise sissetulekuga riikides suri viirusliku hepatiidi tõttu senisest rohkem inimesi, samas kui riikides, kus inimeste sissetulek on madalam, sellist hüppelist tõusu ei täheldatud.

Imperial College’i meditsiiniosakonnas uurimistööd juhtinud dr Graham Cooke’i sõnul näitab värske uuring, et on aeg tegutsema hakata. «Kuigi viirusliku hepatiidi vastu on olemas tõhus ravi ja vaktsiinid, investeeritakse väga vähe raha, selleks et need ka patsientideni jõuaksid – eriti kui võrdleme neid arve malaaria, HIV, AIDSi ja tuberkuloosiga. Maailma tervise assamblee kinnitas mais ülemaailmse tegevuskava viirusliku hepatiidiga võitlemiseks ja nüüd peame seda rakendama asuma,» lisas Cooke.

Kui viiruslikku hepatiiti sureb igal aastal üha rohkem inimesi, siis tuberkuloosi ja malaariasse surnud inimeste arv on 1990. aastast langenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles