MTÜ Eluliin jagab teadmisi elukriisidest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lein ja lootusetus.
Lein ja lootusetus. Foto: SCANPIX

Oktoobris käivitas MTÜ Eluliin rahvusraamatukogus avalike loengute sarja elukriisidest. Järgmine teema «Kurbus, lein ja leinast väljatulek» on kavas laupäeval, 29. jaanuaril algusega kell 10.


Töös oma klientidega on Eluliini psühholoogid kogenud, et on keerulisi, elulisi teemasid, millest igaüks võiks midagi teada, ent paraku see pole nii. Enamasti pole inimesed ette valmistatud psühholoogilisteks kriisideks, kas või näiteks lahutuseks või leinaks.

Eluliin käivitaski loengusarja, et natukegi seda vajakajäämist täita, et ka need, kes ei tunne vajadust kriisiabisse pöördumiseks, saaksid ennast neil rasketel teemadel veidi harida.

Teadmised on mõistlik hankida enne, kui neid praktikas vaja läheb. Teadmised hingelistest kriisidest on kui päästevarustus laevas – see peab olemas olema, mis sest, et loodame, et seda kasutada pole vaja ja paremal juhul ka teeme kõik endast oleneva, et seda tarvis ei läheks.

On nii inimlik loota, et «mina küll kriisi ei satu» ja ega lausa kriisi paljud ei kogegi, ent päris puutumata elu traagilisemast poolest ei jää keegi, näiteks leinaga puutub elu jooksul igaüks kokku.

29. jaanuari loengus tulebki juttu sellest, mis on lein, kuidas see mõjub elu erinevatele aspektidele, kuidas see väljendub lastel, kuidas täiskasvanuil, kuidas täiskasvanud saaksid aidata leinas last. Raske on edasi elada, kui jäädakse leina nö kinni, loengul räägitakse ka sellest, mida siis teha, kust võiks abi saada.

Ssuure osa Eluliini tööst hõlmab Tallinna Psühholoogiline Kriisiabi (nõustamine telefoni teel ja kohapeal). Eluliinil on ka oma usaldustelefonid 655 8088 (eesti keeles) ja 6555 688 (vene keeles), samuti on aidsi ja uimasti tugitelefonil 1707 vastajaiks Eluliini nõustajad.

Eluliin uusimad projektid on seotud sõltlaste ja HIV-positiivsete psühholoogilise nõustamisega. Juba mitu aastat käigus olnud Atolli ja Vega projektide eesmärk on aidata prostitutsioonis osalenud naistel pöörduda tagasi tavaellu.

Eluliini loengud toimuvad rahvusraamatukogus kord kuus laupäeviti kell 10-13.30. Ettekanded on Eluliini töötajailt või nende kolleegidelt.

Loengust osavõtuks palutakse registreerida eluliin.koolitus@gmail.com . Osalustasu on 50 krooni, tasumine kohapeal sularahas.

Järgmised loengud:
26.02 – Kriis ja kriisist väljatulek
23.04 – Lahutus
21.05 – Laste käitumishäired ja neuroosid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles