Aastaid vaevanud migreenist aitas vabaneda väike menüümuutus

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagedased migreenid häirivad igapäevaelu.
Sagedased migreenid häirivad igapäevaelu. Foto: Caro / Scanpix

Aastaid kurnavate migreenide käes kannatanud naine jättis oma menüüst välja kaks toiduainet ning suutis selle sammuga migreenidest vabaneda.

46-aastane Lincolnshire’st pärit Andrea Henson kannatas kahekümnendatest eluaastatest saati raskete migreenihoogude käes, vahendab Daily Mail. Korra sattus ta ägeda migreeni tõttu haiglasse ning tal kahtlustati embooliat. «See oli kahtlemata üks halvimaid episoode mu elus – pidin läbima mitmeid analüüse nagu lumbaalpunktsioon ja kompuutertomograafia. Olin väga hirmul, kartes, kui hulluks üks migreen võib minna,» meenutas ta.

Migreen võis naise sõnul kesta kuni kolm päeva ning mõjutada sealjuures ka nägemist. Kuna arstid esialgu mingit muutust ajus ei tuvastanud, kirjutati naisele tugevamõjulised tabletid. Tugevuse tõttu oli ta sunnitud tablettide doosi piirama vaid nelja tabletini kuus, kuid migreenihood esinesid sagedamini. Need põhjustasid ka kõrvaltoimetena uimasust ja rahutust.

Toitlustajana oli naine huvitatud YorkTest programmist, mis aitab klientidel tuvastada toidutalumatust. Sellest testist sai ta ka selguse, et toitumisel võis olla suurem mõju tema migreenile, kui ta seni arvata oskas. Hensonil leiti olevat talumatus lehmapiima ja maisi vastu, mis aitas omakorda kaasa tema iganädalastele migreenihoogudele.

Kuna toidutalumatuse testi läbis kogu pere, avastati naise abikaasal talumatus nisu, piima ja Brasiilia pähklite vastu ning mõlemal lapsel samuti piima vastu. Üllatav oli fakt, et peretütar ei talu hästi ka ploome. Seejärel eemaldas pere need toiduained oma menüüst ning asendas piimatooted sojapiimaga. Mõni kuu hiljem hakkasid nad nägema olulisi muutusi oma enesetundes.

«Enne toitumisharjumuste muutmist sõime abikaasaga tihti väljas ning kannatasime sageli kõhupuhituse käes, mis häirisid ka und. Nüüd saame aga toite teadlikult nautida,» lisas Andrea Henson. Migreen kimbutas teda muudatuse järgselt veel kolm korda ning kadus kuue nädala järel. Naine peab muutust tervele perele suurepäraseks  ning tunneb eriliselt rõõmu selle üle, et ei pea enam tablette käekotis kaasas kandma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles