Soome püüab jõuda uimastisõltlasteni salajase võrgu kaudu

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kloroefedriini ja kloropseudoefedriini on kasutatud ELis lähteainetena metamfetamiini ebaseaduslikul valmistamisel.
Kloroefedriini ja kloropseudoefedriini on kasutatud ELis lähteainetena metamfetamiini ebaseaduslikul valmistamisel. Foto: Panther Media/Scanpix

Üha enam veebis toimuv salajane narkoäri on pannud Soome sõltlastega tegeleva sihtasutuse A-klinikkasäätiö katsetama uusi meetodeid, muutes oma teenused kättesaadavaks keelatud ainete kasutajatele.

Narkoäri on viimastel aastatel nii Soomes kui ka mujal liikunud suures osas internetti, niinimetatud tumedasse veebi, salajasse võrku, kus ebaseaduslike ainete ostjad ja müüja saavad jääda anonüümseks, kirjutab Yle Uutiset.

Nüüd plaanib üks sõltuvustega tegelev heategevuslik sihtasutust uuendata oma meetodeid ja hakata tegutsema samades veebikeskkondades, kus tegutsevad need inimesed, keda nad püüavad aidata. Sõltlasi toetav ja sõltuvuse ennetamist toetav Soome sihtasutus A-klinikkasäätiö liigub oma tööga Tor võrgustikku.

Kaks aastat kestva ümberkujunemise projekti eesmärk on vähendada uimastite tehtud kahjusid, kasutades anonüümset ja konfidentsiaalset e-teenust, sealhulgas ka veebis ringlevate ainete andmebaasi. Sihtasutuse töötajad katsetavad ka Soome esimese anonüümse uute psühhoaktiivsete ainete laboratoorse testimise teenuse elujõulisust.

Projekti koordinaator Miina Kajos ütles, et eelkõige on projekti eesmärk jõuda otse nendeni, kes ostavad ja müüvad narkootikume internetis.

Krüpteeritud Tor võrgus, kus paljud narkootikumide müüjad tänapäeval tegutsevad, on peaaegu võimatu ebaseaduslikke aineid müüv isik kindlaks teha.

Kajos rääkis, et nende töötajatel on juba õnnestunud mõne müüjaga võrgus ühendust võtta ja see info aitab teha kindlaks uimastisõltuvuse mustreid ja leida sellele lahendusi. «Meie kohalolu veebis ei ole kuidagi paternalistlik või järelevalve tegemiseks,» rääkis Kajos. Ta lisas, et nad püüavad läheneda inimestele kui võrdsetele ning senised vestlused on olnud väga positiivsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles