Kalateraapiaga võivad kaasneda terviseriskid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Doktorkalad eemaldavad nahalt surnud rakud.
Doktorkalad eemaldavad nahalt surnud rakud. Foto: Umit Bektas/Reuters/Scanpix

Doktorkalade abil naha uuendamine võib tunduda ahvatleva tervistava võimalusena, kuid igale inimesele see sobida ei pruugi.

«Kalateraapia» on uus moodne nahahooldusprotseduur, mille käigus niinimetatud doktorkalad (Garra rufa) puhastavad ja koorivad nahka, toitudes pindmistest surnud naharakkudest, kirjutab terviseamet oma kodulehel. Doktorkala on 15–20 cm pikkune kala, mida kasutatakse erinevate nahahaiguste ravis ning iluteenuse osutamisel Türgis, Indias ja Kaug-Idas.

Olemasolevate andmete põhjal arvatakse, et kalateraapia puhul on patogeensete bakterite ja vere kaudu levivate viirustega nakatumise tõenäosus väga madal. Samas ei saa seda täielikult välistada. Nakatumise oht suureneb nõrga immuunsüsteemi ja nahavigastuste korral.

Tähelepanu tuleb pöörata sellele, et haigustekitajatega nakatunud kalad võivad ise olla nähtavate haigustunnusteta. Nakatunud kalad võivad suurendada vees levivate bakterite arvu ning seeläbi võib kasvada risk kalateraapia käigus nakkus saada. Peale selle võib kasutatav vesi sisaldada erinevaid bakteriliike: protseduuri käigus kasutatava vee temperatuur on 25– 30°C, mis sobib hästi kaladele, kuid soodustab bakterite kasvu.

Kui plaanis on teha kalateraapiat, siis peaks tähelepanu pöörama järgnevale:

  • Enne protseduuri tutvuda protseduuri iseloomu ning käiguga.
  • Tutvu protseduuri võimalike ohtudes ja tüsistustega.
  • Teavita teenuse osutajat oma terviseseisundist: naha olukord (avatud haavad, kriimustused), käte/jalgade infektsioonid (soolatüügas), psoriaas, ekseem, dermatiit, diabeet (suurendab nakatumise riski), vere kaudu levivate viirustega nakatumine (B- ja C-hepatiit, HIV), immuunpuudulikkus (võib olla põhjustatud haigusest või ravimite tarvitamisest), esinevad vere hüübimishäired või vere hüübimisvastase ravi saamine.
  • Protseduuri ajaks eemalda ehted.
  • Eemalda enne protseduurile minemist küünelakk või kunstküüned.
  • Enne protseduuri teostamist pese kalateraapiale kuuluv kehaosa jooksva sooja vee- ja seebiga, loputada ja kuivatada.
  • Kalateraapia ei ole soovitatav, kui viimase 24 tunni jooksul on läbitud vahatamis- või raseerimisprotseduur, sest nähtamatud marrastused tõstavad naha kaudu nakatumise ohtu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles