Pisipoisi hingamisaparaat lülitati vanemate soovi vastaselt välja (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raskelt haige pisipoiss suri pärast hingamisaparaadi väljalülitamist.
Raskelt haige pisipoiss suri pärast hingamisaparaadi väljalülitamist. Foto: Vikki Grant/picture alliance/moodboard/Scanpix

Raske puudega beebi, kes oli hingamisaparaadi all olnud alates 18. sünnijärgsest minutist, suri pärast seda, kui Suurbritannia ülemkohus otsustas, et lapsel surra lasta on inimlikum kui tema aparaatide toel elus hoidmine.

Haiglajuhid küsisid Suurbritannia ülemkohtult luba kolme ja poole kuuse ravimatult haige pisipoisi hingamisaparaadi väljalülitamiseks, kuigi lapse vanemad olid selle vastu, kirjutab The Telegraph. Kohtunik Hayden tegi otsuse haiglajuhtide kasuks eelmise reedel pärast beebi olukorra põhjalikku analüüsimist.

Laps põdes rasket pärilikku haigust nimega spinaalne lihasatroofia. See haigus mõjutab närvirakke, mis ühendavad lihaseid seljaajuga, ja võtab haigelt kõndimisvõime. Pisipoiss oli haiguse tõttu pea kogu sünnijärgse aja intensiivravipalatis veetnud ja arstide hinnangul oleks ta sinna jäänud eluks ajaks. Arstide sõnul põhjustas ravi väikesele poisile valusid ja kahjustas teda, mistõttu oli hingamisaparaadi väljalülitamine nende hinnangul beebi suhtes inimlikum kui tema väevõimuga elus hoidmine.

Beebi vanemad ei olnud aga lootust kaotanud. Nende hinnangul oli laps tõeline võitleja, kes naeratas neile iga päev. Kohtunik kiitis vanemate pühendumist ja ütles, et just vanemad tõid raskelt haige lapse ellu päikese, kuid soostus arstide arvamusega, et lapse hingamisaparaadi abil elus hoidmine ei ole tema suhtes õiglane. Kui pisipoisi 22-aastane ema otsust kuulis, puhkes ta nutma.

Enne pisipoja ilmale tooimist oli lapse ema läbi elanud juba ühe nurisünnituse ja isa oli näinud varasemast suhtest pärit last vaid mõnekuusena suremas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles