Vanemad ei pruugi aru saada, et nende laps on ülekaaluline

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud vanemad ei pruugi aru saada ja tunnistada, kas nende laps on ülekaaluline või mitte.
Paljud vanemad ei pruugi aru saada ja tunnistada, kas nende laps on ülekaaluline või mitte. Foto: SCANPIX

Laste ülekaalulisus on üha süvenev probleem, ent tihtipeale on vanemad üllatunud ning isegi vihased, kui neile öeldakse, et nende laps on ülekaaluline.


Lastearst Mary Rudolf selgitas BBC-le põhjusi, miks vanemail on raske oma laste kaaluprobleemist aru saada. Enamik inimesi võib küll mõista, et üha suurenev ülakaalulisus on probleemiks, ent paljud vanemad ei ole suutelised aru saama sellest, kui nende enda laps on ülekaaluline.

Suurbritannias tehtud arvamusuuringus küsitletud 4-7-aastaste laste vanemate vastustest selgus, et vaid 14 protsenti ülekaalulise lapse vanemaist mõistis, et nende lapse kehakaal on liiga suur.

Norm

Professor Rudolfi sõnul on üheks probleemi põhjuseks see, et ülekaalulisusest on saanud norm. Vanemad võrdlevad oma last ülejäänud lastega, kes neid ümbritsevad. Lastearst selgitas, et kui iga kolmas laps algkoolis on ülekaaluline, on täiesti arusaadav, miks lapse probleemist aru saamine võib olla raskendatud,

Kas sa teadsid, et terve 10-aastase lapse ribid peaksid olema selgelt nähtavad? Paljude vanemate meelest on aga selline laps pigem alakaaluline. Laste ebaterve kaalu mittenägemine ei ole ainult vanemate probleem. Ameerikas ja Suurbritannias tehtud uuringud on näidanud, et isegi tervisetöötajad alahindavad tihtipeale laste kehakaalu.

Piltide näitamisel hindavad nad lapse kehalist seisu tihtipeale tervislikumaks kui see tegelikult on, kui laps ei ole just äärmiselt ülekaaluline. Terviseasjatundjad ei pruugi tihtipeale isegi sellest aru saada, kui nad ise ülekaalulised on. Pooled ülekaalulisist hindasid oma kehalist tervist heaks.

Viha

Suurbritannias hakati 2005. aastal uue laste kehakaalu mõõtmise programmi raames kõiki lapsi üle mõõtma ja kaaluma nii algkooli alguses kui ka selle viimases klassis. Saades teada oma lapse tulemuse, on paljud vanemad üllatunud ning isegi vihased, kui neile öeldakse, et nende laps on liiga paks. Lastearst Mary Rudolfi sõnul on neil lihtsalt väga raske suhestuda terminiga ülekaaluline, kui nad näevad enda ees tervet last. Probleemi mittetunnistamine on väga levinud.

Lastearsti sõnul võib üheks probleemi põhjuseks olla ka vähene teadlikkus, kuna meedias esitletakse ja tõstetakse esile ekstreemseid ülekaalulisuse juhtumeid. Enamik veidi ülekaalulised lapsed ei ole silmaga nähtavalt liiga rasvunud. Võrreldes ekstreemselt paksu lapsega võivad veidi ülekaalulised isegi peenikestena tunduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles