Tööandjad panevad seadusemuudatustele suuri lootusi (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjad loodavad, et tasuta haiguspäevad veenavad rohkemaid inimesi haigena koju jääma.
Tööandjad loodavad, et tasuta haiguspäevad veenavad rohkemaid inimesi haigena koju jääma. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tööandjad loodavad, et võimalus vähendada töötajate haiguskulusid ja hüvitada neile maksuvabalt tervisesse panustatud raha muudab Eesti inimesed kokkuvõttes töövõimelisemaks ja tervemaks.

«Loodame, et riigi otsus toetada ettevõtete poolset töötajate tervise edendamist annab rohkematele inimestele võimaluse tervisespordi harrastamiseks ja vähendab seeläbi ka haigena veedetud päevade arvu,» kommenteeris Elroni kommunikatsiooni- ja turundusjuht Mai Vahtrik kavandatavaid seadusemuudatusi, millega tekkib tööandjal võimalus hüvitada töötajale sotsiaalmaksuvabalt ka teine ja kolmas haiguspäev ja maksta tervise heaks tehtud kulude eest maksuvaba hüvitist kuni 100 eurot kvartalis.

Elroni töötajatel on võimalus haiguslehte vormistamata kasutada aastas kahte tasustamata tervisepäeva. Peale selle saavad nad neli korda kuus kasutada poole hinnaga ujula teenuseid ja käia Pääsküla lõppjaamas asuvas saunas. Alates 2013. aastast on ettevõte tasunud töötajate maijooksu ja sügisjooksu jooksu- või kepikõnnidistantsi läbimise osalustasu. «Ühine spordiüritustest osavõtt on andnud särtsu juurde nii tervisele kui ka meeskonnavaimule,» rääkis Vahtrik.

Mitmeid võimalusi oma tervise eest hoolitsemiseks pakub töötajatele ka Kalev. «Meil on Põrguväljal asuvas tootmishoones hästi sisustatud jõusaal, toetame töötajate osalemist Maijooksul ja ettevõtete vahelistel spordivõistlustel (Stamina, firmaspordipäevad), võimaldame töötajatele massaažiteenust ning teeme koostööd Kalev Spaga. Väljaspool Harjumaad töötavatele müügitöötajatele kompenseerime osaliselt spordisaali või ujula kasutuse,» loetles Kalevi personalidirektor Krista Laever  tervise edendamise võimalusi, mida pakub oma töötajatele Eesti tunduim maiustustetootja. Kavandatavate muudatuste jõustumisel tekkib tema hinnangul ettevõttel veelgi enam võimalusi töötajate tervisesse panustada.

Haigestumisel, haigestunud lapse hooldamiseks või tervise edendamiseks on Kalevi töötajatel võimalik puududa kolmel tööpäeval aastas. Nende tervisepäevade eest maksab ettevõte töötajale 60 protsenti tema keskmisest töötasust. «Võimaldame töötajatele tervisepäevi, et ka lühiajalisel haigestumisel – eelkõige nakkust põhjustavad haiguse korral – eelistaks töötaja end kodus ravida,» selgitas Laever.

Kavandatavate seadusemuudatuste üle tunneb rõõmu ka kaubandus-tööstuskoda, mille kommunikatsioonijuht Epp Joala on varem Postimehele öelnud, et kaubanduskoda on juba aastaid võidelnud selle eest, et tööandjad saaksid hõlpsamini panustada töötajate tervisesse. Samas on Joala tõdenud, et tasuta haiguspäevade kasutamist päevitamiseks ei saa samuti vältida, sest ka praegu tõuseb koolivaheaegadel ja ilusa ilmaga haiguslehel olevate inimeste arv.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles