Viis põhjust, miks seks on tervislik

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi seksimine võib tunduda ajaraiskamisena, teeb selle eelistamine ületundide tegemisele tervisele head.
Kuigi seksimine võib tunduda ajaraiskamisena, teeb selle eelistamine ületundide tegemisele tervisele head. Foto: Jacqui Henshaw/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi iga nädal mitu korda seksimine ei pruugi tunduda kuigi mõtteka ajaviitena, näitavad teadusuuringud, et see tegevus võib tervisele tõeliselt hästi mõjuda.

Aktiivsel suguelul on palju eeliseid, vahendab Newsmax. Siit leiad viis põhjust, miks tasuks mõned korrad nädalas partneriga voodis aega veeta.

Vähendab peavalu

Saksamaal asuva Münsteri ülikooli teadlaste uuringust selgus, et üle poolel migreeni käes vaevlevatest inimestest kadus seksi järel peavalu. Orgasmi käigus paisatakse kehasse hulk hormoone, kaasa arvatud oksütoksiin, mille tase tõuseb organismis tavalisega võrreldes koguni viis korda kõrgemaks. Oksütoksiini mõjul vabanevad valu vaigistavad endorfiinid ehk õnnehormoonid.

Teeb nooremaks

Šoti teadlaste uuringust selgus, et regulaarne seks võib inimesele anda kuni kümme aastat noorema välimuse. Teadlased avastasid, et oma eakaaslastest noorema välimusega naised ja mehed seksisid 50 protsenti rohkem kui nende eakaaslased. Naise kehas vabaneb seksi ajal östrogeen, millel arvatakse olevat kortse tasandav mõju.

Peale noorema välimuse annab seks aga ka pikema eluea. Põhja-Iirimaal asuva Queen’s University nimelise ülikooli teadlased avastasid, et kaks korda nädalas seksivad mehed surevad enneaegselt poole harvemini kui mehed, kes seksivad vähem kui korra kuus. Teadlased arvavad, et selle põhjuseks võib olla vananemist aeglustava hormooni DHEA vabanemine seksi ajal.

Aitab viirushaiguste vastu

USAs Pennsylvanias asuva Wilkesi ülikooli teadlased avastasid, et inimestel, kes seksivad korra või kaks nädalas, on kehas 30 protsenti rohkem antikeha immunoglobuliin A, mis võitleb viiruste ja bakteritega siis, kui nad püüavad kehasse tungida. Selle nimega antikehasid leidub näiteks inimese ninas.

Vähendab uriinipidamatuse riski

Seks tugevdab vaagnapõhjalihaseid, mida võivad nõrgendada näiteks rasedus ja menopaus. Kui need lihased on tugevad, siis väheneb uriinipidamatus kuni poole võrra. Seksi ajal kasutab ja treenib inimene neid lihaseid.

Südamele kasulik

Šotimaal asuva Paisley ülikooli teadlaste uuring näitas, et inimestel, kes seksisid kahe nädala jooksul vähemalt korra, on madalam vererõhk kui neil, kes seksist loobuvad. Uus-Inglismaa uurimisinstituudi (New England Research Institute) teadlased avastasid ka, et meestel, kes seksivad vähemalt kaks korda nädalas, väheneb südame-veresoonkonna haigustesse jäämise risk 65 protsenti. Lisaks näitas üks Suurbritannias tehtud pikaajaline uuring, et meestel, kes seksisid vähemalt kaks korda nädalas, on surmava südamerabanduse saamise oht 50 protsenti väiksem kui meestel, kes seksisid vähem kui korra kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles