Miks on jõhvikad tegelikult supertoit?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvikates on palju tervisele kasulikke aineid.
Jõhvikates on palju tervisele kasulikke aineid. Foto: Andrei Aleksandrov/RIA Novosti/Scanpix

Jõhvikate kasulikku toimet on näidanud ka varasemad teadusuuringud, kuid nüüd on USAs Bostonis asuva Tuftsi ülikooli teadlased jõhvikate saladusele veelgi lähemale jõudnud.

Varem on tõestatud, et jõhvikad aitavad võitu saada kuseteede põletikust ja oletatakse, et nendest võib abi olla ka pärasoolevähi ja teistegi raskemate haiguste korral, kirjutab Mail Online. Peale selle on jõhvikates palju antioksüdante, mis kaitsevad südant, tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad ära hoida paljusid kroonilisi haigusi. Jõhvikad mõjuvad ka hästi vererõhule ja vereringele. Kuid hiljuti avastasid teadlased, et neil marjadel on veel mitu head omadust. Jõhvikad kiirendavad ainevahetust, soodustavad kasulike soolebakterite arengut ja kaitsevad keha nakkuste eest.

Selle tulemuseni jõudsid Tuftsi ülikooli teadlased, kelle uuringut rahastasid jõhvikainstituut (Cranberry Institute) ja  jõhvikate turustamise komitee (Cranberry Marketing Committee). Kuigi jõhvikate kasulike omaduste leidmine on kindlasti nende asutuste huvides, on asi naljast kaugel. Jõhvikaid uurinud teadlaste rühm on veendunud, et sama tulemus oleks saavutatud ka jõhvikate turustamise ümber käiva kärata.

Uurimuse juhtiv autor, Tuftsi ülikooli toitumisteadlane Jeffrey Blumberg tõi välja, et jõhvikates on palju tervisele kasulikke polüfenoole. «Kuid nüüd näitasid uuringud, et jõhvikates leiduvad polüfenoolid võivad reageerida neis leiduvate teiste bioaktiivsete ainetega, mis võib kaitsta sooleelustikku. On tõestatud, et jõhvikamahlades, kuivatatud jõhvikates ja paljudes teistes jõhvikatoodetes leiduvatel bioaktiivsetel ainetel on palju tervisele kasulikke mõjusid,» lisas ta.

Blumberg on küll veendunud, et seni on avastatud vaid väike osa jõhvikate positiivsetest omadustest, kuid samas tõdesid teadlased, et jõhvikate mõju täpseks kindlakstegemiseks oleks vaja kliinilisi uuringuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles