Alkoholisõltuvus seab diabeetiku elu ohtu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
regulaarne alkoholi tarbimine on diabeetikule ohtlik ka siis, kui seda tehakse väikestes kogustes.
regulaarne alkoholi tarbimine on diabeetikule ohtlik ka siis, kui seda tehakse väikestes kogustes. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Joobeseisundis I tüübi diabeetik toob tööd ja muret haigla valvetubades, sest joomaseisundis unustavad diabeetikud nii insuliini kui ka söömise.

Aktiivne alkoholitarvitamine ja diabeet on suremisvõimaluse valguses paha ühendus, kuid noor inimene kujutleb end olevat surematu, vahendab Terviseuudised Soome diabeediliidu võrguväljaandes avaldatud teavet. Samasugune probleem võib jätkuda vanemastki peast, millest annab kinnitust see, et joobes I tüübi diabeetikud on Soome valvetubades väga sagedased külalised.

«Meie osakond on näinud nii noori kui ka vanu diabeetikuid, kelle elu ripub juuksekarva otsas,» rääkis Kesk-Soome keskhaigla siseosakonna ülemarst Anna-Mari Koski. «Raskematel juhtudel lähevad tüsistused neerudeni ja toibumine võib kesta veel kaua.» Ta rõhutab, et sage alkoholitarvitamine on ohuks kellele iganes, kuid I tüübi diabeetikule veel topeltohuks. Joobes diabeetikul jääb Koski sõnul insuliin sageli süstimata ja ununeb ka söök. «Tagajärjeks võib olla nii kõrgest veresuhkrust tingitud ketoatsidoos või liiga madalast veresuhkrust tingitud hüpoglükeemia,» lisas ta.

Lisaks süvendab alkoholi kuritarvitamine diabeetikul kaasuvaid haigusi nagu silmapõhjade kahjustus, impotentsus, perifeerse närvisüsteemi ja põletiku riski. Diabeetikut mõjutab igal juhul ka mõõdukas alkoholi tarvitamine, kui see on regulaarne. Hoogne alkoholitarvitamine käivitab kaalutõusu ja juhatab edasi metaboolsesse häirefaasi, millega kaasuvad keha keskkoha lihavus, kõrge vererõhk, kõrgenenud veresuhkur ja kõrge lipiidide arv.

Eestis on diabeet ja alkohol samuti seotud

Põhja-Eesti regionaalhaigla sisehaiguste kliiniku endokrinoloog-ülemarsti Anu Ambose hinnangul on diabeet ja alkohol Eestis samavõrra probleemiks nagu Soomeski, sest alkoholi kuritarvitamine on diabeeti põhjustava kroonilise kõhunäärmepõletiku tavalisemaid põhjuseid. Just sellised patsiendid sattuvad sageli ka EMOsse.

Palju vähem on siiski selliseid klassikalise I tüübi suhkurtõvega patsiente, kes täiskasvanuks saades ei suuda alkoholiga piiri pidada. Ohtlikuks perioodiks on Ambose sõnul eriti poistel hilispuberteet ja iseseisva elu algus, kui sõprade pealekäimisel mõne koosviibimise käigus ohtralt alkoholi tarbitakse ja peale pidu raske hüpoglükeemiaga kõrvalabi vajatakse. Enamasti piisab siiski ühest sellisest episoodist, mis on patsiendile piisavaks õppetunniks.

Tallinna kiirabi erakorralise meditsiini arsti Katrin Koorti sõnul satub diabeetkuid, kes alkoholi ülemäära on tarvitanud, kiirabi vaatevälja vähe. Samuti on vähe alkoholisõltlasi või alkoholi ülemäära tarbijaid, kel samal ajal on diagnoositud haiguseks diabeet. Selle üheks põhjuseks võib aga ka olla see, et osa alkohoolikuid ei tea, et põevad suhkurtõbe. Väljakutseid  joobes patsientide juurde kas hüpoglükeemiaga või väga kõrge veresuhkrutasemega on kiirabil keskmiselt kord kuus.

Loe täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles