Mahavaikitud haigus, mis kimbutab suurt osa naistest (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endometrioosi sümptomiks on sagedased alakõhuvalud.
Endometrioosi sümptomiks on sagedased alakõhuvalud. Foto: Panther Media/Scanpix

25-aastane Tatum Fogarty on 16 aastat oma elust võidelnud endometrioosiga - tegu on kroonilise günekoloogilise haigusega, mille all kannatab iga kümnes naine.

Naine kannatab väga valulike menstruatsioonide käes, mis said tal alguse juba üheksa-aastaselt, vahendab Daily Mail. Lisaks suurele verekaotusele on naine enamasti sunnitud sel ajal voodis viibima, kuna sageli esineb tal ka peapööritus ja uimasus.

«Teate neid aluslinu, mille ema paneb väikelapse voodisse, et ta seda ei märgaks? Menstruatsiooni vältel pean neid igal ööl kasutama, et linu mitte määrida,» kirjeldas Fogarty. Veritsused võivad kesta korraga kuni kolm nädalat. Nooremana pidi ta seepärast sageli koolist puuduma, kuna ei tulnud valude ja pikka aega kestvate veritsustega lihtsalt toime.

Arstid olid algselt naise olukorra üle hämmastunud ning arvasid, et ta kasvab sellest lihtsalt välja. Samas mitmete analüüside ja protseduuride järel ei selgunud, mis naist vaevab. Seda kuni hetkeni, mil naine oli saanud 19-aastaseks ning anus arsti, et ta ei nõustu enne lahkuma, kui selgitatakse välja, mis temaga toimub.

Lõpuks tõi endometrioosi diagnoos naisele pisut kergendust. «See on miski, millega tuleb leppida ning elada kogu ülejäänud elu, kuid vähemalt on mul vanemate ja kihlatu toetus,» sõnas Fogarty.

Naisel eemaldati diagnoosi järgselt vasak munasari. «Enam pole mu enesetunne nii hull kui varem – vahel ikka minestan menstruatsiooni perioodil või pean töölt puuduma, kuid enamiku ajast olen positiivne,» rääkis naine. Enne operatsiooni lasi ta oma munarakud külmutada ning tuleval aastal on neil plaanis kihlatuga laps saada.

Endometrioos põhjustab valu, kuna väljaspool emakaõõnt paiknev emaka limaskest (endomeetrium) toimib sarnaselt emakaõõnes paikneva normaalse limaskestaga ja on mõjutatud munasarjas toodetud naissuguhormoonide poolt. Seetõttu kasvab ja irdub  igal kuul hormoonide toimel menstruatsiooni tsükli ajal emaka limaskesta taoline kude ka n.-ö. vales kohas.

See tähendab, et endometrioosi kolded veritsevad menstruatsiooni ajal nagu emakasisenegi kude, kuid erituv veri ei pääse välja. Veri võib jääda kõhuõõnde, ärritades naaberorganeid ja tekitades seal liiteid.

Erituv veri võib koguneda ka kapsli sisse (näiteks munasarja pinnal olev haiguskolle), tekitades tsüsti. Tsüsti sisse kogunenud vana veri ja paks rakumass meenutavad oma pruunjas-musta värvi tõttu šokolaadi, seetõttu nimetatakse neid ka šokolaadtsüstideks. Menstruatsioonide jätkudes tsüstid suurenevad ning võivad ka rebeneda ja põhjustada tugevaid alakõhuvalusid. Valu põhjuseks on vere ärritus ümbritsevatele kudedele või tekkinud liited.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles