Doktoritöö: vaid väike osa nakatunutest on HIV üle kontrolli saavutanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomi kasutamine aitab HIVi nakatumise sageli ära hoida.
Kondoomi kasutamine aitab HIVi nakatumise sageli ära hoida. Foto: Sergejs Rahunoks/PantherMedia/Scanpix

Arstiteaduskonna üliõpilane Kaja-Triin Laisaar kaitseb peagi filosoofiadoktori kraadi taotlemiseks esitatud väitekirja, millest selgub, et 2013. aastal oli Eestis HIVi üle kontrolli ehk viirussupressiooni saavutanud vaid 12 protsenti nakatunuist.

29. augustil 2016 kell 14.00 kaitseb Kaja-Triin Laisaar filosoofiadoktori kraadi taotlemiseks esitatud väitekirja «HIV-positiivsed inimesed Eestis: HIVi ravikaskaad ja antiretroviirusravi soostumust ning turvalist seksuaalkäitumist toetavad sekkumised», vahendab Med24.

Tööst selgus, et 2013. aastal jäi Eestis HIVi raviteenuste igal astmel mingi osa HIV-positiivseid inimesi asjakohastest teenustest kõrvale ning üksnes 12 protsenti (10–15 protsenti) kõigist 8628-st (6941–10783) hinnanguliselt Eestis elanud HIV-positiivsest inimesest oli saavutanud HIVi üle kontrolli.

Tänapäeval on olemas tõhus HIV-infektsiooni vastane ravi – kombineeritud antiretroviirusravi (ARV-ravi), mida 2015. aastal sai maailmas alla poole nakatunuist. Ravi peaks võimaldama haiguse üle kontrolli saavutamise, kuid uuringud on näidanud, et osa HIV+ inimestest seda eesmärki ei saavuta.

Ligi veerandil arvatavalt HIVi nakatunuist ei olnud Eestis 2013. aastal HIVi diagnoositud. Lisaks ei olnud üle poole diagnoosi saanuist ja ka nakkushaiguste arsti vaatevälja jõudnuist püsivalt ravil ja/või jälgimisel. Patsientide nõusolek ravi saamiseks sõltus kõige rohkem nende enesetundest, kusjuures süstitavate narkootikumide kasutamine kuigi suurt rolli ei mänginud. Selleks, et rohkem patsienti vajalikke ravimeid pidevalt vastavalt juhisele võtaksid, oleks tõenäoliselt abi sellest, kui neile selgitataks rohkem ravimite mõju ja seda, miks ravimid on nende tervise jaoks olulised.

Selleks, et toetada täiskasvanute HIV-positiivsete ravi saavate inimeste turvalist seksuaalkäitumist, töötati uurimistöös välja kaks võimalikku sekkumist, mis võiksid häid tulemusi anda Eestis ja sarnaste sotsiaalsete ja majanduslike oludega riikides. Üks neist sekkumistest võiks oluliselt vähendada HIV-positiivsete inimeste juhuslike seksuaalpartnerite arvu ja teine muuta järjepideva kondoomi kasutamise sagedasemaks.

2014. aastal elas maailmas ligi 37 miljonit HIVi nakatunud inimest ja HIVi- epideemia tõttu oli ligi nelja kümnendi  jooksul surnud üle 39 miljoni inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles