Peamised põhjused, miks tekib peapööritus

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Äkitselt tekkinud peapööritust või uimasust on tõenäoliselt tundnud igaüks – mis on aga selle põhjused ning kuidas tunda ära, millal peaksid neisse sümptomitesse tõsiselt suhtuma?

Veepuudus. Mõnel inimesel on isegi eelsoodumus peapöörituseks või minestamiseks, kui ilm või ruum, kus nad viibivad, on liiga palav ning inimene kaotab palju vedelikku. Kuumus vallandab vererõhu langemise, mis omakorda võib viia peapöörituseni. Kui on tõenäoline, et kehva enesetunde põhjuseks on just vee- ja õhupuudus, siis heida pikali. See aitab kehal verevarustust kõikidesse kehaosadesse võrdselt taastada ja tunned end peagi paremini.

Üllatumine. Sarnase reaktsiooni võib vallandada ka suur üllatus või ehmatus, olgu selleks kapi tagant välja hüppav sõber või hoopis üllatuspidu. Sellega langeb vererõhk järsult ja on tõenäoline, et minestad.

Liiga kiire püstitõusmine. Peapööritus või silme ees täppide nägemine võib tulla ka liiga kiirelt püsti hüppamisest. Seda kutsutakse ortostaatiliseks hüpotensiooniks, mis tähendab vererõhu järsku alanemist püstitõusul. Üldiselt pole see probleem ning möödub mõne minutiga, kuid kui seda hakkab sagedamini juhtuma, võiksid arstiga konsulteerida.

Südame rütmihäired. Kui üllatuse puhul kogud end aeglaselt ega pruugi kohe minestada, siis südamega seotud minestamine ilmneb kiiresti. Näiteks südame arütmia puhul lööb süda kas liiga kiirelt või aeglaselt, mis samamoodi mõjutab ajusse jõudvat verevarustatust. Sedatüüpi minestamine on väga murettekitav, kuna inimene võib ootamatult minestada ega hiljem midagi mäletada.

Probleem südameklapiga. Sel puhul on tegu enamasti kaasasündinud rikkega ning tõenäolisemalt kimbutab see noori. Südameklapi rike pidurdab samuti verevoolu ning võib põhjustada peapööritust või minestamist, eriti just treeningu ajal.

Lõunasöögi unustamine. Madal veresuhkur viib samuti peapöörituseni, kui aju ei saa piisavalt vajalikku kütust – glükoosi. Enamasti piisab siis, kui haarad kirielt midagi hamba alla. Kui aga oled diabeetik ning võtad madala veresuhkru tõttu ravimeid, võib peapööritus olla märk sellest, et su veresuhkur on ikkagi ohtlikult madal. See võib omakorda põhjustada krampe ja teadvusekaotust.

Ravimite võtmine. Mõned ravimid, näiteks valuvaigistid või ärevusevastased tabletid võivad olla peapöörituse põhjuseks. Sümptomi võib esile tuua see, et ravim aeglustab mõnevõrra südame tegevust või alandab veidi vererõhku. Kui see hakkab korduma, võiksid arstiga ravimite osas konsulteerida. On ka väike võimalus, et sümptomeid põhjustab allergia ravimite vastu. Harvadel juhtudel esineb inimestel ravimit võttes anafülaktiline reaktsioon, mille järel esineb peapööritus või teadvusekaotus.

Gripp. Kui gripp on alles algusjärgus, võid tunda isutust, mis omakorda viib pearingluseni. Ka siin on süüdlaseks dehüdratsioon ja madal veresuhkur.

Allikas: Fox news

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles