Miks noore inimese juuksed halliks lähevad? (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pigmendita juuksed segunevad pigmendiga juustega, siis näibki, et pea on hall.
Kui pigmendita juuksed segunevad pigmendiga juustega, siis näibki, et pea on hall. Foto: Vikki Grant/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hallid juuksed kuuluvad küll vananemise juurde, kuid siiski tekitavad need palju küsimusi, sest sageli ei saa me aru, miks mõne inimese juuksed lähevad varem halliks kui teistel.

Täpselt öeldes ei lähe juuksed mitte halliks, vaid valgeks, kirjutab ajaleht Bild. Juuksejuurtes on pigmendirakud, mis annavad juustele värvi. Aastate möödudes kaotavad nad selle võime ja seetõttu kasvavadki pigmendita juuksed. See ei juhtu aga kõigi juustega üheaegselt, mistõttu segunevad hallid juuksed ülejäänutega. Seetõttu tekkibki mulje, et juuksed on hallid.

Lõuna-Kore teadlased uurisid juuste hallinemist kokku 6390 inimesel ja jõudsid tulemusele, et juuste keskmisest varasemal halliks minemisel on kolm kõige levinumat põhjust.

1. Geenid

Pigmendikaotus seotud geenidega. 23 protsenti küsitletutest, kes noorena halliks läksid, tõdesid, et ka nende vanematel olid hallid juuksed keskmisest varem.

2. Ülekaal

Mida ülekaalulisem on inimene, seda tõenäolisemalt muutuvad tema juuksed keskmisest varem halliks.

3. Suitsetamine

Suitsetajad muutuvad varem hallipäiseks. Teadlased arvavad, et suitsetajate, ülekaaluliste ja stressis inimeste juuste pigmendirakkudes on tavapärasest kõrgem oksüdatiivne stress, mis takistab kahjustunud rakkude parandamist organismis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles