Taimsed valgud võivad vähendada surmariski (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oad on väga hea taimsete valkude allikas.
Oad on väga hea taimsete valkude allikas. Foto: Nick White/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljuti USAs tehtud uuringust selgub, et taimsete valkude tarbimine võib olla tervisele kasulik ja pikendada eluiga.

Harvardi ülikooli ja Massachusettsi üldhaigla teadlased kasutasid kahe veel kestva uuringu andmeid, et välja selgitada, kuidas on valkude tarvitamine seotud suremusega, vahendab Deutsclandfunk. Mõlemas uuringus osalejatelt küsitakse pidevalt andmeid nende elustiili kohta. Peale selle uuritakse ka nelja aasta tagant, missuguseks on kujunenud nende toitumisharjumused. Kokku olid teadlaste käsutuses üle 130 000 inimese kohta 30 aasta jooksul kogutud andmed.

Selle aja jooksul suri üle 36 000 uuringus osalenud inimese, neist vähki ligikaudu 13 000 ning südame ja veresoonkonna haigustesse 10 000. Selgus, et toidus leiduvad valgud mõjutavad organismi kahel viisil. «Loomsete valkude tarbimine suures koguses tähendab suuremat suremust,» selgitas uuringu üks autorites, Hiinast pärit Mingyang Song. «Seevastu taimsete valkude suur osakaal oli seotud väiksema suremusega.»

Neil, kes tarbisid liha, piimasaadusi ja mune kümme protsenti rohkem, oli näiteks kaheksa protsenti suurem oht surra südame ja veresoonkonna haigustesse. Surmarisk vähenes, kui valgud olid pärit leivast, saiast, makaronidest ja kaunviljadest.

Teadlased tagid aga veel ühe tähelepaneku, mis võib olla isegi olulisem: loomsete rasvade tarbimine tõstis surmariski vaid juhul, kui inimese elustiil oli ebatervislik. See tähendab, et loomsete valkude tarbimisega tuleks eriti piiri pidada neil, kes on ülekaalulised, teevad liiga vähe sporti, joovad palju alkoholi või suitsetavad. Uuringus osalejad, keda need probleemid ei puudutanud, võisid loomseid valke rahuliku südamega tarbida, ilma et see nende tervist oleks ohustanud.

«Vaatlesime mõlemaid rühmi ka lähemalt ja uurisime, missuguseid loomseid valke täpselt tarbiti. Ebatervisliku elustiiliga inimesed söövad palju punast liha – sea- ja veiseliha. Tervisliku eluviisiga inimesed söövad seevastu rohkem kala- ja linnuliha. Ka see võib olla loomsete valkude erineva mõju põhjuseks,» rääkis Song.

Uuringu põhjal võib väita, et loomsete valkude, eriti punase liha, tarbimise piiramine on tervisele kasulik. Need võiks asendada taimsete valkudega. Loomsete valkude saamiseks võiks süüa kala ja linnuliha.

Selleks, et kindlalt väita, kuidas mõjuvad organismile erinevad valgud, on teadlaste sõnul siiski tarvis edasist uurimistööd. Huvitav oleks näiteks teada, kuidas mõjutavad taimsed ja loomsed valgud vererõhku, insuliinitaset ja kehamassi indeksit.  

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles