Lapsevankrid põhjustavad aina enam tõsiseid peatraumasid (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevankrist on tänapäeva maailmas saanud ohtlik paik.
Lapsevankrist on tänapäeva maailmas saanud ohtlik paik. Foto: SCANPIX

USAs tehtud uuringust selgus, et aina enam vajavad meedikute abi lapsevankritest ja -kärudest välja kukkunud lapsed.

Aastatel 1990 kuni 2010  vajas lapsevankrite või -kärude põhjustatud vigastuste tõttu esmaabi 360 000 last, kirjutab Livescience. See on enam kui 17 000 juhtumit aastas. Peamiselt saadakse viga, kui laps kukub oma sõiduvahendist välja või  see läheb ümber. Järsult on kasvanud lapsevankrite ja -kärudega seotud ajukahjustuste ning põrutuste arv.

Ohio ülikooli teadlase ja uuringu koostaja Kristi Robertsi sõnul võivad nendest sõiduvahenditest põhjustatud traumad olla tõsised. «Meie andmetel on põhilised vigastused peatraumad, mis on hirmutav, arvestades asjaolu, et ajukahjustustel ja peapõrutustel võib olla pikaajaline mõju laste kognitiivsele arengule,» rääkis Roberts.

Uuringu aluseks oli USA haiglate kiirabiosakondade statistika ning lisaks lapsevankritele ja -kärudele võeti arvesse ka kõhukottide (nagu Babybjörn) ja turvahällidega seotud õnnetusi.

Enamik õnnetusi (39 protsenti kergkärude ja 48 protsenti vankrite omadest) olid pehme koe vigastused (muhud ja verevalumid). Aga neljandik kergkärude ja 35 protsenti lapsevankritega seotud traumadest lõppesid peaajuvigastusega.

Kusjuures nende tõsiste traumade arv on märgatavalt kasvanud. Kui 1990 lõppes peaajuvigastusega 19 protsenti kergkärude ja 18 protsenti lapsevankriga seotud õnnetustest, siis 2010 oli need näitajad vastavalt 42 ja 53 protsenti. Selline muutus on teadlaste hinnangul pigem seotud teadlikkuse kasvuga.

Kaks kolmandikku traumadest tekkis, kui laps kukkus kas vankrist või kärust välja. 16 protsenti kergkäruga seotud traumadest juhtus sõiduvahendi ümberminemisel, üheksa protsenti aga siis,  kui laps komistas käru või vankri otsa. Viiel protsendil juhtudest sai laps viga, kui ta käsi või jalg jäi kergkäru vahele.

 Ligi 30 protsenti lapsevankritega seotud õnnetustest oli põhjustatud selle ümberminekust. Kuigi enamik lapsi sai pärast esmaabi koju, vajas ligi seitse protsenti vankris ja viis protsenti kärudes olnud lastest pärast traumat haiglaravi.

Teadlaste soovitused õnnetuste vältimiseks

  • Veendu, et laps istuks korralikult ja oleks rihmadega kinnitatud. Järgige tootja soovitusi lapsevankri või -käru kasutamisel.
  • Ärge riputage raskeid asju nagu kotid vankri käetoe külge, sest need võivad põhjustada ümberkukkumist.
  • Veenduge, et lapse kaal ei ületaks käru või vankri tootja poolt kehtestatud kaalupiirangut.
  • N-ö parkides pange kärule või vankrile alati pidurid peale, et see ei saaks minema veereda.
  • Hoidke turvahäll võimalikult maa lähedal. Ärge tõstke seda näiteks lauale.
  • Ärge lubage lapsel käru lükata.
  • Kontrollige ega tootja pole vankrit või käru probleemide tõttu tagasi kutsunud.

Uuring ilmus ajakirjas Academic Pediatrics.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles