Zika viirust kandvaid sääski leidub Euroopas

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika sääskede tõrjumisega tegeletakse väga usinalt.
Zika sääskede tõrjumisega tegeletakse väga usinalt. Foto: AFP/SCANPIX

Venemaal on juba diagnoositud kuus Zika viirusesse haigestumist, Eestis on leitud üheksal inimesel selle antikehi. Baltimaades on siiski haigestumisoht väike, kuigi Euroopas on mitmeid riike, kus elavad sääsed võivad Zika viirust kanda.

«Antikehi põhjustavaid viiruseid on terve hulk. Oma struktuurilt sarnanevad need Zikale ja neid nimetatakse nö kollasteks viirusteks, näiteks Dengue ja kollapalavik, ja mis puudutab meie piirkonda, siis puukentsefaliit,» rääkis Läti Raadiole epidemioloog Juri Perevostšikov. Antikehi võib anda ka vaktsineerimine, näiteks puukentsefaliidi  vastu.

Sel aastal on Zika viirusesse jäänud maailmas viis miljonit inimest. Epidemioloogi sõnul on tänapäeval 18 Euroopa piirkonnas täheldatud sääski, kes kannavad Zika viirust. Need asuvad Vahe- ja Musta mere äärsetes piirkondades. «Neis riikides tehakse kõikvõimalikke asju viiruse leviku tõkestamiseks,» ütles epidemioloog. Läti kliima Zika viirust kandvatele sääskedele ei sobi, kuid saja aasta pärast võivad ohtlikud putukad ka siia jõuda.

«Meil (Lätis – toim.) on 17 liiki sääski, kes viiruseid ei kanna. Aga kui kliima soojeneb, siis on võimalik, et 100 või 200 aasta pärast võivad viiruste kandjad siia jõuda,» ütles epidemioloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles