Uuring: telefoninõustamine aitab hoida südame tervist

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefoninõustamine.
Telefoninõustamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suure südamehaiguste riskiga inimestel hõlbustab telefoninõustamine õigeid liikumis- ja toitumisharjumusi hoida, selgus Ameerika kardioloogiaajakirjas avaldatud uuringu tulemustest.

Uuringu juht Robert Nolan rääkis Reutersile, et tegelikult teavad inimesed, kuidas südame tervist õige toitumise ja liikumisega kaitsta. Tuleb süüa rohkem puu- ja juurvilju, vähendada soolatarbimist, liikuda rohkem ja lõpetada suitsetamine. Samas näitas pea 700 inimese osalusel tehtud uuring, et küsimus on pigem selles, kuidas neid harjumusi hoida ja mil viisil seda sõnumit inimestele edasi anda.

Osa uuringus osalenud inimestest käisid arsti vastuvõtul, said hinnangu oma tervisele ja vastavalt sellele nõuandeid elustiili muutusteks. Teine grupp osales sellele lisaks ka telefoninõustamises. Ilmnes, et telefoninõustamine aitas inimestel tervislikke harjumusi kindlamalt hoida.

Arvestades seda, et patsientide arv arsti kohta kasvab ja sellega seoses muutub arstile pääsemine üha keerulisemaks, peavad uuringu tegijad teadmist telefoninõustamise mõju kohta oluliseks. Telefoninõustamisest võiks saada uus võimalus patsientide toetamisel.

Samas tunnistas Nolan, et asi vajab veel täiendavaid uuringuid ning ka kuluefektiivsuse hinnangut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles