Neli müüti siseelundeid ümbritseva rasva kohta

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elunditevahelist rasva võib olla liiga palju ka siis, kui kehamassiindeks (KMI) on normide piires.
Elunditevahelist rasva võib olla liiga palju ka siis, kui kehamassiindeks (KMI) on normide piires. Foto: Panther Media/Scanpix

Siseelundite ümber oleva rasva kohta liigub ringi erinevaid arvamusi, millest osa ei vasta aga tõele, kirjutab Mirror.

I müüt: riided pigistavad, aga kaal pole tõusnud 

Mitte kõik rasvad pole ühesugused. Nahaalune rasv on salvestub peamiselt reitele, tagumikule ja käsivartele. Oluline on hoida üldist rasvataset tervislikul tasemel (21-30% naiste puhul). Kõige ohtlikum on aga tervisele tegelikult elundite vahel asuv rasv. 

Elunditevaheline rasv asub kõhuõõnes ning kui seda on liiga palju, avaldab see survet elunditele, näiteks maksale, pankreasele ja soolestikule. Samuti võib see muuta hormoonide taset kehas.

II müüt: siseelundite ümber kogunevast rasvast lahtisaamiseks ei ole võimalik ise midagi teha

Hea uudis on see, et toitudes tervislikumalt kaobki üldjuhul esmalt elunditevaheline rasv, sest seda kasutatakse energiatootmiseks. 

III müüt: mul on kõhul nn päästerõngas, aga mu KMI on normide piires, mistõttu pole tarvis muretseda

Uuringute järgi on teada, et isegi kui inimene ei ole ülekaaluline, tuleks tal jälgida oma talje ja puusa mõõtmete suhet. Kui see number on kõrge, võib inimese kehas olla liiga palju elunditevahelist rasva, mida on seostatud teist tüüpi diabeedi, südamehaiguste, rinna- ja pärasoolevähi ning dementsusega. 

IV müüt: ainult õllekõhuga mehed peaksid muretsema siseelundite ümber paikneva rasva pärast

Meestel ladestuvad rasvad peamiselt kõhupiirkonda, naistel aga üle terve keha. Samas avastavad paljud naised, et nende pirni või liivakella kehakuju on muutumas rohkem õunaks. Seetõttu tasuks hoida silm peal oma puusa ja talje suhtel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles