Haigla vajab munarakudoonoreid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munarakudoonorlus aitab viljatul paaril lapsi saada.
Munarakudoonorlus aitab viljatul paaril lapsi saada. Foto: Panther Media/Scanpix

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) kutsub üles 18–35-aastaseid terveid naisi tegema head ja loovutama oma munarakke peredele, kellel puudub bioloogiline võimalus saada lapsi enda geneetilise materjaliga. 

Neil peredel on doonormunaraku kasutamine ainus võimalus saada lapsevanemateks, kirjutatakse ITK kodulehel. 

Munarakudoonorlus on protsess, kui naine soovib vabatahtlikult loovutada oma munarakke viljatule paarile või naisele kunstlikuks viljastamiseks. 

Doonormunarakke kasutatakse mitmetel meditsiinilistel näidustustel:

  • munasarjade puudulikkus
  • munasarjade mittefunktsioneerimine
  • enneaegne menopaus
  • kemoteraapia või kiiritusravi
  • geneetiliste haiguste esinemine
  • ebaõnnestunud rasestumised kunstliku viljastamise teel

Munarakudoonorlus on vabatahtlik ja anonüümne. Doonori isikuandmeid ei avalikustata, välja arvatud juhul, kui doonor on kunstlikku viljastamist sooviva naise sugulane. Munaraku  saajale ja tema mehele avaldatakse doonori kohta vaid järgmised andmed: rahvus, nahavärvus, haridus, perekonnaseis, laste olemasolu, doonori pikkus, kehaehitus, juuste ja silmade värvus.

Munarakudoonorlus on emotsionaalselt keeruline ja aeganõudev protsess. Doonoril on õigus saada munarakkude loovutamise eest hüvitist, mis kompenseerib osaliselt protseduurideks kulunud aja, töölt puudumise või transpordikulud, aga ka mõningaid protsessiga kaasnevaid ebamugavusi ja kohustusi.

Loe munarakkude loovutamise kohta pikemalt siit. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles