Uroloog paneb meestele südamele: hoolige oma tervisest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Füüsiline aktiivsus tuleb tervisele kasuks, kuid jõusaalis üle pingutada ei tasuks.
Füüsiline aktiivsus tuleb tervisele kasuks, kuid jõusaalis üle pingutada ei tasuks. Foto: Panther Media/Scanpix

Ida-Tallinna keskhaigla uroloog Dmitri Nelzin paneb Eesti meestele südamele, et tervisekaebuste tekkimisel ei tohiks neid eirata ega loota, et vaevused mööduvad iseenesest.

Kindlasti tuleks uroloogi sõnul terve elu vältel elada võimalikult tervislikult – hoida piiri meelemürkidega, toituda võimalikult tervislikult ning harrastada aktiivset eluviisi, kirjutab Terviseuudised. Eesnäärmevähi probleemide tekkimisel tasub pöörduda arsti poole, kes saab vaevuse põhjuse välja selgitada ning ravi pakkuda.

Millised probleemid mehi kimbutavad?

Ühe problemaatilise diagnoosina toob dr Nelzin välja prostatiidi. Prostatiit võib tähendada mehe jaoks väga erinevat – see võib väljenduda nii ägedas bakteriaalses põletikus kuni jõuda ebamääraste alakõhuvaludeni. Prostatiit on dr Nelzini sõnul alla 50aastastel meestel kõige sagedamini diagnoositud uroloogiline haigus. Üle 50aastastel diagnoositakse seda esimest korda harvem, kuid siiski. „Kindlasti peaksid mehed terve elu vältel hoolitsema oma tervise eest ning käima korrapäraselt kontrollis,” kinnitab uroloog.

Äge prostatiit kujutab endast tema sõnul aga ägedat bakteriaalset põletikku. Selle kaebusteks on kõrge palavik, valulik ja takistatud urineerimine, pidev urineerimistung. „Kindlasti tuleks sel puhul pöörduda haiglasse või arsti poole,” sõnab dr Nelzin.

Krooniline prostatiit tähendab sagedasti korduvaid ülemiste kuseteede põletikke, mille kaebused on sarnased ägeda prostatiidiga. Sel juhul tuleks kindlasti pöörduda perearstile, kes määrab medikamentoosse ravi. Profülaktikaks on sel juhul füüsiline aktiivsus, istuda ei tohiks külma peal ning kasulik on regulaarne ja sage seemnepurse püsiva partneriga.

Lisaks esineb meestel healoomulist eesnäärme suurenemist. 40aastastel esineb seda 40%, 80aastastel juba kuni 80%-l meestest. Kaebusteks on nõrk juga, urineerimise algust tuleb pikalt oodata, urineerimiseks peab pingutama. Samas tuleb tähele panna, et pelgalt eesnäärme suurenemine ei ole kaebus, mis peaks muretsema panema. Uroloogi juurde peaks pöörduma mees aga kaebuste korral kindlasti, seda enam, kui perearst ei suuda aidata. 

Loe mehi kimbutavate haiguste kohta pikemalt Terviseuudistest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles