Tallinnas mõeldakse HIV-postiivsete heaolule

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV kiirtest aitab nakatumise varakult avastada ja parimat ravi saada.
HIV kiirtest aitab nakatumise varakult avastada ja parimat ravi saada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Täna algab Tallinnas maailma esimene HIV-positiivsete inimeste heaolu parandamisele pühenduv hackathon.

48-tunnine arendusmaraton toob kokku üle 80 digilahenduste arendaja ja neid nõustava HIV-valdkonna asjatundja, teatas Tallinna teaduspark tehnopol.

Eesmärk on HIVdigital konkursile esitatud lahendusideedest interdistsiplinaarsete meeskondade jõu ja kogenud mentorite nõuga pühapäeva pealelõunaks kõige esmaste töötavate lahendusteni välja jõuda. Nende hulgast valib žürii välja parimad ja eraldab konkursi auhinnafondist kokku kuni 30 000 eurot prototüübi arendamiseks. Korraldajatele teadaolevalt on HIVdigital hackathon maailma esimene HIV-positiivsete inimeste heaolu parandamisele pühendunud hackathon.

«Hackathon on HIVdigital konkursi ideede genereerimise etapi haripunkt. Konkursile laekus 14 ideed, kuidas infotehnoloogia abil HIV-positiivste inimeste ja nendega töötavate spetsialistide vajadusi ja probleeme lahendada. Täna algava hackathoni  käigus peavad need ideed valideeritud saama,» sõnas Connected Health klastri innovatsioonivaldkonna juht Kitty Kubo. «Pikaks ühiseks nädalavahetuseks tuleb kokku üle 80 inimese nende hulgas  IT-arendajad, ettevõtjad, disainerid, ametnikud, meditsiinitöötajad, patsiendid ja nende esindajad jt. Pühapäeva õhtuks on väga esinduslik žürii valinud ühe või mitu kõige suurema potentsiaaliga  ideed, mille vahel läheb jagamisele 30 000 eurot.»

«Kui täna paistame me Euroopa ja ka maailma kaardil silma suure HIV levikuga, siis ma usun, et konkursiga HIVdigital saab Eesti olla eeskujuks paljudele teistele. Meie võimeid tugeva digiriigina peab üha rohkem saama ära kasutada oluliste sotsiaalsete probleemide lahendamisel nagu seda HIV epideemia Eestis on,» lisas Kitty Kubo. 

GlaxoSmithKline Eesti OÜ esindaja Toomas Pruunsilla sõnul on HIVdigital konkursi juhtmõtteks, et leitaks ja arendataks välja lahendused, mis aitaks päris inimeste päris probleeme lahendada. «Maailmas on UNAIDS andmeil kokku ligi 40 miljonit HIV-positiivset inimest, kellest suur osa ei tea, et nad on viiruse kandjad ja suur osa neist ei saa ka ravi. Eesti on uute nakatumiste poolest Euroopa Liidus 1. kohal – 24 uut nakatunut 100 000 elaniku kohta aastas ning suuremal osal HIV-positiivsetest ei ole viirus kontrolli all. Iga lahendus, mis meie ettevõtmisest sünnib, peab andma panuse epideemia peatamisele nii Eestis, kuid miks mitte ka maailmas,» sõnas Pruunsild.

Konkursi HIVdigital 100 000 euro suurune auhinnafond läheb väljajagamisele kahes etapis. 26.–28. augustil Tallinnas toimuv hackathon lõpeb žürii poolt suurema potentsiaaliga ideede väljavalimisega ja otsuse tegemisega auhinnaraha jagamise osas. Auhinnafond on esimeses etapis kokku kuni 30 000 eurot. Rahalisele auhinnale lisandub tasuta ekspertnõu Tehnopoli kogenud mentoritelt ja korraldajate poolt kaasatud HIV valdkonna ekspertidelt. Auhinnaraha saamise eelduseks selles etapis on lahenduse arendaja kinnitatud soov konkursi ajaraamides ideest prototüüp arendada. Prototüüpidest omakorda valitakse 2016. aasta detsembris parim või parimad, millele eraldatakse valmislahenduste testimiseks ja arendamiseks kuni 70 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles