Kolm ideed, kuidas HIViprobleemi lahendada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
48 tunniga mõeldi välja mitmeid huvitavaid lahendusi, kuidas HIVpostiivsete elu paremaks muuta.
48 tunniga mõeldi välja mitmeid huvitavaid lahendusi, kuidas HIVpostiivsete elu paremaks muuta. Foto: Andres Raudjalg

Tallinnas reedest pühapäevani kestnud HIViteemalise arendusmaratoni võitsid kolm ideed: LiveHIV, DigiScreen ja hINF.

Konkursi selle etapi auhinnafond 30 000 eurot jaotati võitjate vahel vastavalt 6000, 12 000 ja 12 000 eurot, teatas hackathoni peakorraldaja.

LiveHIV idee on teha veebis kaasahaarav püsikampaania, et julgustada terveid täiskasvanud inimesi ennast regulaarselt testima ning positiivse vastuse korral suunata neid vajalike teenusteni. Kuna ravil olev HIV-positiivne elab tavalist igapäevaelu ja teisi ei nakata, näebki LiveHIV oma projekti põhipanust HIV nakatumise olulisel pidurdamisel heteroseksuaalses 35+ vanuserühmas. Alternatiivina anonüümses kabinetis kiirtesti tegemisele soovib LiveHIV.ee olla ka esimene ja operatiivseim allikas, kust hakkab alates novembri lõpust saama infot kodutestimise võimaluste kohta.

DigiScreen soovib automatiseerida HIV riskirühma leidmist. IT-lahendus aitab teiste haiguste kaudu välja selekteerida HIV riskirühma kuuluvad inimesed, et suunata nad võimalikult varakult testi tegema. Süsteem võtab aluseks HIV-ga koos esinevad haigused, nagu näiteks B ja C hepatiit, vöötohatis, seeninfektsioonid, korduvad kopsupõletikud, tuberkuloos jt ning aitab perearstil ja edaspidi ka teistel tervishoiutöötajatel teha valiku, kellele kiirtest teha.

hINF lahenduse eesmärk on mobiilirakendusega toetada raviplaani korrektselt järgivaid HIV-positiivseid patsiente, vähendades ambulatoorsete arstivisiitide vajadust, mis omakorda võimaldab probleemsematele ja uutele patsientidele rohkem tähelepanu pöörata. Mobiilirakenduse abil on võimalik endale leida ka kogemustega tugiisik.

Võitjad peavad selle aasta lõpuks esitletud lahendusideest töötava prototüübini jõudma. Siis otsustab žürii uuesti, kellele jagada välja konkursi järgmise etapi 70 000 euro suurune auhinnafond lahenduse testimiseks ja juurutamiseks. Rahalisele auhinnale lisandub tasuta ekspertnõu Tehnopoli kogenud mentoritelt ja korraldajate poolt kaasatud HIV valdkonna ekspertidelt.

HIVdigital konkursi korraldajatele teadaolevalt on HIVdigital hackathon maailma esimene omasugune, mis on suunatud HIV-positiivsete inimeste heaolu parandamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles