Perearstide selts: jämesoolevähi skriiningu käivitamisel tehti tõsiseid vigu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen.
Eesti perearstide seltsi esinaine Diana Ingerainen. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti Perearstide Selts (EPS) avaldas rahulolematust seoses jämesoolevähi sõeluuringu töörühma juhtimisega, märkides, et skriiningu alguseks ei valminud vajalikud IT-lahendused ning eelnevalt ei testitud, kuidas liigub Eesti Post, mistõttu aegusid esimesed proovid.

EPSi esindajad leiavad, et jämesoolevähi sõeluuringu töörühma ei ole juhitud vastutustundlikult ning läbipaistvalt, kirjutab Med24.

«Selle tulemuseks on skriiningu käivitamisel ilmnenud tõsised vead, mis seavad ohtu skriiningu eesmärgi saavutada patsientide usaldus ning seeläbi maksimaalne hõlmatus,» märkis seltsi esinaine Diana Ingerainen. Ta lisas, et praeguseks on rikutud patsiendi ohutuse põhimõtet, mis puudutab aja pikenemist analüüsi vastuse saamisel.

Probleemkohad skriiningu käivitamisel

Skriiningu käivitamise üheks peamiseks veaks oli seltsi hinnangul see, et vajalikud IT-lahendused ei valminud õigeaegselt.

«EPSi liikmed juhtisid kõikidel koosolekutel tähelepanu, et IT-lahendused peavad olema sihtrühmades testitud ja toimima selleks hetkeks, kui skriining algab,» nentis Ingerainen.

Ta rääkis, et 8. augustil toimunud töörühma koosolekul selgus viimaks, et haigekassal ei ole isegi volitusi ega lepinguid IT arendajatega ning loodeti, et arendused teostatakse tänu sellele, et arendajatel on kokkulepped perearstidega, kes on nende kliendid. «Miks on IT-lahenduste valmisoleku osas edastatud perearstidele tõele mitte vastavat infot?» uuris seltsi esinaine. 

Lisaks on kaootiline koostöö laboritega. Suhtlus toimub hetkel liinil telefon-meil-medipost ega ole konkreetne.

«Kogu protsessi käivitamise hetkeks pidid ka need lahendused toimima ja olema testitud,» märkis Ingerainen.

Loe pikemalt Med24-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles