Arendus võimaldab perearstil hinnata, kas alkohol ohustab patsiendi tervist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol võib tervist ohustada ka siis, kui sõltuvust veel tekkinud ei ole.
Alkohol võib tervist ohustada ka siis, kui sõltuvust veel tekkinud ei ole. Foto: Ian West/PA Wire/Press Association Images/Scanpix

Nüüdsest on võimalik kõigil perearstidel ja pereõdedel kasutada infosüsteemis PEREARST2 alkoholi liigtarvitamise sõelumise ja lühisekkumise arendust, mis võimaldab patsiendi hinnata alkoholitarvitamise riskitaset.

«Arendus võimaldab perearstidel ja pereõdedel mugavalt sõeluda oma nimistutes olevaid patsiente alkoholitarvitamise riskitaseme hindamiseks ja vajadusel lühisekkuda alkoholi liigtarvitamise vähendamiseks,» rääkis tervise arengu instituudi (TAI) vanemspetsialist Liina Üksik.

Alkoholi liigtarvitamise sõelumiseks kasutatakse AUDIT (The Alcohol Use Disorders Identification Test) nimelist küsimustiku, mille on välja töötanud Maailma Terviseorganisatsioon WHO.

AUDIT-test keskendub alkoholi liigtarvitamise ning sõltuvuse esimeste märkide tuvastamisele. Test, mida peetakse üheks kõige täpsemaks, koosneb kümnest küsimusest ning see näitab, millisel riskitasemel on inimese alkoholitarvitamine. Riskitasemeid on kokku neli: madala riskiga tarvitamine, tervist ohustav tarvitamine, tervist kahjustav tarvitamine ning võimalik alkoholisõltuvus.

Kui AUDIT-iga ilmneb, et patsient tarvitab alkoholi ohustavalt või kahjustavalt, soovitatakse läbi viia lühisekkumine. Lühisekkumine on struktureeritud lühike vestlus, mida on kerge patsiendi visiidi sisse mahutada.

Arendus teostati Euroopa Liidu rahastatud Euroopa sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste «Kainem ja tervem Eesti» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles