Rõivas: valitsus on praegu sundviskes (4)

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Peaminister Taavi Rõivas tunnistas täna hommikul, pärast kohtumist nii rahandusminister Sven Sesteri kui ka töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovskiga, et haigekassa 33 miljoni suurune üle kulu on pannud valitsuse keerulisse seisu ja kõik otsused, mis puudutava kellegi ravi, on inimlikult vajalikud, kuid riigiasutused peavad eelarvest kinni pidama.

«Info (haigekassa eelarve lõhkiminemise kohta – toim.) on laekunud riigi jaoks tagantjärgi ja me valitsuse poolelt oleme praegu sundviskes. Nüüd on meil miinus, millele tuleb lahendus leida,» tunnistas peaminister Taavi Rõivas pärast tänast kohtumist ministritega.

Peaministri sõnul peab töö- ja terviseminister Jevgeni Ossinovski esitama valitsusele 22. septembriks oma ettepanekud, kui palju ja kui valusa hinnaga on võimalik seda miinust käesoleval aastal vähendada.

Ta lisas, et see ei saa olla  mugav lahendus. «Iga kulu, mis ravimiseks läheb,  on inimlikult mõistetav ja vajalik, aga riigieelarveliste asutuste juhtidel on ka vastutus selle eest, et etteantud  eelarvest tuleb kinni pidada,» toonitas ta.

Peaministri sõnul  oli mõnest konkreetsest asjast ka juttu, aga kuni neid pole valitsuses arutatud, ei pidanud ta vajalikuks hakata neil teemadel spekuleerima. «Kuna valitsuses on arvukalt endiseid sotsiaalministreid, kes sellele teemale kaasa mõtlevad, siis ma usun, et  ideede pakkujaid saab olema valitsuse laua taga veelgi,» sõnas Rõivas. Ta lisas, et samas on arusaadav, et suurest miinusest väljatulemine ei saa kunagi olla lihtne.

Küsimusele, kes tekkinud olukorra eest vastutab, vastas Rõivas, et loomulikult teeb seda iga asutuse juht. «Loomulikult on vastutus kõigil osapooltel, st valitsusel, ametiühingutel, tööandjate keskliidul, kelle esindajad on haigekassa nõukogus,» ütles Rõivas.

Haigekassa juhatuse võimaliku väljavahetamise kohta arvas Rõivas, et praegu ei maksa sündmustest ette rutata.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles