Raske kehalise pingutuse ajal on abiks kaks strateegiat

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ultratriatleet Rait Ratasepp jooksmas.
Ultratriatleet Rait Ratasepp jooksmas. Foto: Margus Ansu

Vastupidavusalade edukat sooritust iseloomustab üldiselt positiivne meeleolu ja kindlustunne, et ollakse võimeline pingutusega toime tulema, kuid hea tulemuse saavutamiseks on vaja kasutada psühholoogilisi strateegiaid ja oskusi.

Tartu ülikooli spordipsühholoogia teadur Aave Hannuse sõnul kasutavad ultratriatlonist Rait Ratasepp ja teised füüsiliselt raskete spordialadega tegelevad sportlased kahte erinevat strateegiat, millest esimene on suunata tähelepanu tehnika, rütmi, tempo, strateegiliste otsuste (pingutuse ja tempo) ning lõdvestuse reguleerimisele, vahendab ERRi teadusportaal Novaator. Teine strateegia on suunata tähelepanu endaga toimuvalt eemale – teha peastarvutamise tehteid või keskenduda väliskeskkonna jälgimisele.

Uuringud viitavad sellele, et tõhusam on tähelepanu enda peal hoidmine, sest väljapoole keskendudes tempo ning pingutus langevad. Näiteks on Kanada sporditeadlased leidnud, et kõrgema taseme ultratriatleedid keskenduvad sagedamini enda sooritusele ja möödumise vajalikkuse kaalumisele, samas kui tagasihoidlikuma tasemega kaasvõistlejatel kipub olema enam passiivset mõttevoogu, mis sisaldab pigem tahtmatult teadvusesse jõudvaid mõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles