Eridieedil lastega tuleb koolis arvestada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näide koolitoidust.
Näide koolitoidust. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Haridusasutused on oluliseks keskkonnaks laste toitumisharjumuste väljakujunemisel ning erilist tähelepanu nõuab lasteasutuse toitlustajalt menüü koostamine ja toitude valmistamine eridieeti vajavate laste jaoks.

Täisväärtuslik ja tasakaalustatud toit on tihedalt seotud laste mälu, õppimisvõime, käitumise ja enesekontrolliga, kirjutab terviseamet oma kodulehel. Lasteasutustes pakutav toit peab vastama eakohastele vajadustele ja toitumissoovitustele.

Koolide ja eelkooliealiste lasteasutuste toitlustajal tuleb koostada iga päeva menüü vähemalt kümneks päevaks arvestades vanuserühmade keskmise ööpäevase toiduenergia- ja toitainete vajadustega.

Valmistoidu kohta peab olema tehnoloogiline juhend, milles märgitakse toidu või toidugrupi nimetus, retsept, kus on esitatud toidu koostisse kuuluvate toiduainete kogused, valmistoidu kaal ja toitumisalane teave ning toidu valmistamisel kasutatud tehnoloogiad. Toitumisalases teabes tuuakse ära valmistoitude energiasisaldus, info põhitoitainete ning võimaluse korral ka mineraaltoitainete ning vitamiinide sisalduse kohta.

Kehtivate nõuete kohaselt korraldatakse haridusasutuses meditsiinilistel põhjustel teisiti toituvate laste toitlustamine vastavalt tervishoiutöötaja antud soovitustele koostöös kohaliku omavalitsuse, lasteasutuse pidaja ja lapsevanematega.

Teisiti toituva lapse menüü koostamisel on toitumisalasel teabel ning toidu koostisse kuuluvate toiduainete nimekirja roll eriti oluline. Vajaliku informatsiooni õigeaegne kättesaadavus omab nende jaoks suuremat tähtsust kuna neil tuleb väga hoolikalt jälgida toiduratsiooni, et vältida võimalikke ebasoovitavaid reaktsioone, mille võivad esile kutsuda vastunäidustatud toiduained.  

Samas peab ka tervislikel põhjustel teisiti toituva lapse toit olema täisväärtuslik, tasakaalustatud ning lapse vajadustele vastav.

Amet soovib tervist toetavaid valikuid terveks kooliaastaks.

Toitumise ja toitlustamise kohta saab lugeda lisaks siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles