Juba väikelapsed muretsevad paksuksminemise pärast

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laste arusaam oma kehast võib kujuneda ootamatult noores eas.
Laste arusaam oma kehast võib kujuneda ootamatult noores eas. Foto: Panther Media/Scanpix

Värskest uuringust selgus, et umbes 70 protsenti lastest on hakanud oma keha pärast muretsema juba varases eas.   

Spetsialistide sõnul esineb juba kolme-aastastel lastel märke, mis viitavad, et nad ei ole rahul oma välimuse ja kehaga, kirjutab Independent.

Ligi kolmandik lasteaedade ja koolide töötajatest tõdes, et nad olid kuulnud, kuidas lapsed nimetavad end paksuks. Kümnendik neist nentis, et laps oli nimetanud enda välimust koledaks.

Umbes veerand uuringus osalenud inimestest rääkis, et oli pannud tähele märke sellest, kuidas lapsed vanuses kolm kuni viis eluaastat, ei olnud rahul oma välimuse või kehaga. Ligi pooled uuringus osalejad tõdesid sama arusaama lastel vanuses kuus kuni kümme eluaastat.

Enam kui poole uuringus osalenutest tõid välja, et tüdrukud olid oma välimuse suhtes teadlikumad kui poisid.

Uuringus osalejaid paneb muretsema, et lapsed on üha nooremalt, juba enne kooliminekut, oma kehakuvandi pärast hirmul.

Dr Jacqueline Harding tõdes, et see teema vajab veel uurimist, kuid on spekuleeritud, et lapsi mõjutab televisioonis ja raamatutes nähtu. Dr Harding tõdes, et mõnel lapsel on juba kolme-aastasena tekkinud tugev arusaam sellest, milline ta keha peaks välja nägema. Samuti on tõendeid, et osa nelja-aastaseid teab võimalusi, kuidas langetada kaalu.

Uurijad tuletavad vanematele meelde, et ka nende arusaamad ja oma kehast rääkimine mõjutavad isegi väikelast. Samuti mõjutavad lapsi ka omavanuste seisukohad.

Lapseea vaimne tervis võib mõjutada inimesi ka vanemaks saades, mistõttu on oluline, et vanemad oleksid lapsele positiivseks eeskujuks ja aitaks lapsel kasvada enesekindlaks inimeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles