Kohustuslik pildipank muutub haiglatele kuluartikliks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohustuslik piltide digitaalne arhiveerimine muutub haiglate jaoks kahjumlikuks.
Kohustuslik piltide digitaalne arhiveerimine muutub haiglate jaoks kahjumlikuks. Foto: Martin Poole/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuna pildipangal ei õnnestunud sotsiaalministeeriumiga lepingut sõlmida, tuleb ministeeriumi panuse ärajäämise tõttu alates oktoobrist haiglatel ise tasuda teenuse eest kogu ulatuses.

2014. aastal määrati keskseks ülesvõtete arhiveerijaks SA Eesti Tervishoiu Pildipank, kes haldab, töötleb ja arhiveerib meditsiiniliste ülesvõtete andmeid, vahendab Med24. Samas tekkis tervishoiuteenuse osutajatele kohustus edastada ülesvõtted kesksesse arhiivi. Lubati, et riik katab osaliselt ülesvõtte arhiveerimise teenuse.

Digitaalse pildi arhiveerimise kulu koos piltide arhiveerimise ja kommunikatsiooni süsteemi (PAKS) teenuse kasutamisega on 0,81 eurot, millele lisandub käibemaks ehk kokku 0,972 eurot. Sellest summast moodustab 0,89 eurot ülesvõtete arhiveerimise kulu ning 0,082 eurot PAKSi teenuse kasutamine.

Haigekassa hindades säilis 2015. aastal digitaalse pildi arhiveerimise kulu 0,64 euro ulatuses ja sotsiaalministeerium tasus ülesvõtte arhiveerimise ühikuhinnast 0,25 eurot. Haigekassa kattis täiendavalt ka 0,082 euro ulatuses PAKSi teenuse kasutamise kulu.

2016. aasta Eesti haigekassaga lepinguid sõlmides olid haiglad teadmise juures, et neile tasutakse vastavalt haigekassa hinnakirjale kohustuse eest, mis on seotud piltide edastamise ja arhiveerimisega ning muu osa on kaetud halduslepingutega määratud teenuse osutaja ehk pildipanga ja sotsiaalministeeriumi või mõne muu finantseerija vahel.

Pildipank aga teavitas tänavu veebruaris oma kliente olukorrast, kus neil ei ole õnnestunud sõlmida sotsiaalministeeriumiga lepingut ning sellest lähtuvalt püüab leida klientide suhtes võimalusi jääda odavamale hinnale 0,64 eurot iga arhiveeritud uuringu eest. 1. augustil teavitas pildipank uuesti halduslepingu sõlmimise ebaõnnestumisest ja edastas klientidele teenuselepingu, mida rakendatakse alates 1. oktoobrist. Selle järgi pidid kliendid maksma teenuse eest kogu ulatuses.

Vastuseks saatis haiglate liit sotsiaalministeeriumile kirja, kus rõhutavad vajadust probleemile lahendus leida. Ja teevad ettepaneku taastada 2015.aastal rakendatud pildipanga finantseerimise skeem.

Loe täismahus artiklit portaalist Med24.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles