Värske uuring: päikeseprillid tuleks kahe aasta tagant välja vahetada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmi kaitsevad päikeseprillid, mida ei ole liiga kaua kantud.
Silmi kaitsevad päikeseprillid, mida ei ole liiga kaua kantud. Foto: PantherMedia/Scanpix

Hiljutine uuring näitab, et silmade kaitsmiseks ultraviolettkiirte eest tuleks päikeseprillid vähemalt korra kahe aasta tagant välja vahetada.

Brasiilias asuva Sao Paolo ülikooli teadlaste uuringust selgub, et päikeseprillide UV-kiirguse eest kaitsev mõju väheneb järk-järgult selle sama kiirguse mõjul, kirjutab Lonely Planet. Teadlaste hinnangul tuleks sel põhjusel hiljemalt kaks aastat pärast kandmise alustamist välja vahetada ka kallid ja kvaliteetsed päikeseprillid.

Piirkondades, kus päikesekiirgus on intensiivsem, tuleb uued päikeseprillid soetada veelgi sagedamini. Näiteks vastab  kaks aastakümmet päikeseprille uurinud Sao Paolo ülikooli teadlase prof Liliane Ventura sõnul Brasiilias 50 tunnile päikesesimulaatori valgusele 23,5 tundi päikesevalgust, samas kui põhjapoolsetes riikides päikesevalgus nii intensiivne ei ole.

Kui vanu kulunud päikeseprille edasi kanda, siis ohustab see tõsiselt silmi. UV-kiirgus, mis ebapiisava filtri kaudu silma sattub, võib vigastada sarvkesta ja silma sisemisi struktuure. Silma võrkkest võib kahjustuda ja tekkida võib ka katarakt ehk läätsekae, mis põhjustab esialgu nägemise tuhmistumist ja seejärel selle kadumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles