Mardna: kas torulukksepp saab anda hinnangut günekoloogi tööle?

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Mardna.
Peeter Mardna. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Aastaid tervishoiuteenuste kvaliteedi ekspertkomisjoni juhtinud Peeter Mardna küsis tänases Postimehes ilmunud patsientide esindusühingu juhi süüdistuse peale arstide ringkaitsest, et kas torulukksepp saab anda hinnangut günekoloogi tööle.


«Kui rääkida ringkäendusest ja korruptsioonist, siis on kõige rohkem meil Eesti Vabariigis seotud hoopis prokuratuur, kohtuorganid ja advokatuur, kus kõik tunnevad kõiki ja näiteks ka advokatuuri liikmeks saab ainult teiste liikmete soovitusel,» tõi Mardna paralleeli.

Meditsiin põhineb kogenud arsti ja endise haiglajuhi sõnul usaldusel ja kui patsiendid arste ei usalda, siis pole arstiabi üldse võimalik anda.

«Kui Pille Ilves (patsientide esindusühingu juht – toim) väidab, et arstid on dokumente võltsinud, siis tekib küsimus, miks pole ta politseisse pöördunud. Sel juhul on ju avastatud kuritegu, millest on jäetud võimuorganitele teatamata. Kuidas nii saab?» küsis Mardna.

Ta lisas, et kümme aastat on patsientide esindusühingu esindaja ravikvaliteedi komisjonis istunud ja pole kordagi seal sündinud otsust protestinud. Lisaks kuuluvad sellesse komisjoni ka haigekassa esindaja ja jurist.

Ainus, millest Mardna puudust tunneb, on mingi üksuse olemasolu, mis hindaks tekkinud moraalse ja füüsilise kahju suurust. Selle loomise vajalikkusest on juttu olnud ka sotsiaalministriga. Praegu teeb seda üldjuhul kohus.

Ilves avaldab ka arvamust, et kui patsient leiab, et tema ravis on viga tehtud, siis peaks hoopis arst tõendama, et ta pole viga teinud. «Aga mille alusel patsient hindab, et on viga tehtud, kui tal puudub sellealane kompetents?» küsis Mardna. Kas ravi on tehtud valesti või õigesti, saavad tema sõnul hinnata ikka oma ala asjatundjad ehk vastava eriala eksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles