Minestamine võib olla tõsise haiguse tunnus

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Minestamine ehk sünkoop on lühiajaline teadvusekaotus, mis võib ise mööduda, kuid seda võib põhjustada ka mõni tõsine haigus.


Tallinna kiirabi juhi Raul Adlase sõnul on minestus üsna sage kiirabi kutsumise põhjus: eelmisel aastal oli sel põhjusel 791 väljakutset. «Teadvuse kaotus on kiirabi jaoks alati tõsine, sest teadvuse kadu on ka paljude väga tõsiste haiguste tunnus,» selgitas ta.

Minestamise võib esile kutsuda mis tahes probleem, mis takistab peaajul normaalselt funktsioneerimast. See võib olla verevoolu vähenemine, hapniku vähesus veres või toitainete (tavaliselt glükoosi) puudus. Harvem ka ainevahetuse häired ja mürkide toime.

Kõige sagedamini esineb veresoonte toonuse (sellega ka verd ajusse suruva rõhu) ootamatu languse põhjustatud minestamist. Harvem südame rütmihäirete või muu vereringe probleemidega seotud kollaps.

Minestamine on üldiselt looduse poolt ise ravitav - pikali vajudes või kukkudes langeb pea kehaga samale tasapinnale ja verevool ajusse oluliselt paraneb, sellega
ka minestuse põhjus kaob ja teadvus taastub.

Minestusse langenud haige tuleks jätta lamama, andes talle küliliasendi. Kindlasti ei tohi hakata teda istuma panema või püsti hoidma. Kui seisund kestab üle minuti, tuleb tõsta jalad peast kõrgemale.

Minestama kaldujatele sobivad veresooni treenivad harjutused, näiteks veeprotseduurid külma ja sooja veega. Pikka aega seismist tuleks vältida, riietus olgu selline, mis ei takista vereringlust ega «pooks»  kaela või vöö piirkonnas. Hommikul tuleks süüa, et anda ajule energiat. Füüsilise koormuse korral hoida kontrolli all vedeliku taastamine, mis tähendab, et tuleb juua piisavalt.

Kui «silme ees läheb mustaks», tuleb pea viia keha suhtes võimalikult madalamale - ette kummardada või võimalusel lamama heita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles