Nice’i terrorirünnakus viga saanud tüdruk vajab lisaravi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palvetage Nice'i eest. Jääge tugevaks.
Palvetage Nice'i eest. Jääge tugevaks. Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

Tänavu 14. juulil oli Nice’i rannapromenaadil ka 13-aastane Sveta koos oma vanavanemate ja õega. Terrorirünnakus vanaema kaotanud tüdruk sai raskelt viga ja vajab nüüd keerulist ravi.

Pere oli 14. juuli õhtul Nice’i rannapromenaadil, kui Tuneesia päritolu Mohamed Lahouaiej Bouhlel autoga rahva sekka kihutas, kirjutab venekeelne Postimees. Terrorirünnakus hukkunud Tatjana mees sai lahtise koljutrauma, 13-aastane Svetal on raske lõualuu- ja puusavigastus, noorim lapselaps pääses ime läbi.

Ränga löögi tagajärjel jäi Sveta ilma esihammastest ning Nice’is tehti talle esimene operatsioon, et eemaldada igemetest hambakillud. Tüdrukul tekkis aga lõualuu ja allesjäänud hammaste deformatsioon.

Sveta ema Olga Isanina rääkis Postimehele, et tervise tõttu ei saa tütar praegu koolis käia ning on koduõppel. Olga sõnul ei kompenseeri haigekassa tütre raviks vajalikke implantaate ja proteese, kuid mingeid kirju haigekassalt tal ei ole. «Arstid ei anna mulle vajalikku teavet. Ise tuleb tohtreid otsida, käia konsultatsioonidel, sõita,» rääkis naine.

Ema sõnul ei mäleta tütar vaid hetke, mil ta autolt löögi sai. «Kõik muu on tal väga hästi meeles. Mul on tõend psühhiaatrilt/psühhoterapeudilt. Ta mäletab kõike,» kinnitab ema.

Pere ja neid aitav Julia Adamson otsivad spetsialiste, et laps võimalikult kiiresti ravile saata. Julia tegi Facebookis üleskutse ja lühikese ajaga on laekunud juba 700 eurot.

Julia Adamsoni sõnul vaatasid tüdruku Tartus üle Eesti arstid, kuid keegi neist ei anna garantiid, et operatsiooni tehes ei saa viga näonärv. Tegu on harva esineva seisundiga. Julia hinnangul haigekassa kõiki hammaste raviga seotud kulusid ei kata ning ei hüvitata ka ravi välismaal.

Adamsoni sõnu ütlevad arstid, et lõualuu ja hammaste täielikuks taastamiseks kulub kuus aastat. Kuna tegu on kasvava organismiga, peab ravi olema etapiline. «Ei saa panna implantaati, kui lõualuu alles kasvab. Selleks et vältida muundumist ja atrofeerumist, peab ravi olema järkjärguline ja see võtab aastaid aega,» rääkis Adamson.

Sveta käib halvasti, teda piinavad valud ning ta on väga mures oma välimuse pärast, mis on teismelise tüdruku puhul arusaadav.

Julia sõnul jäi pere pärast Eestisse naasmist sama hästi kui ilma abita, isegi hädavajalikke pabereid ei ole välisministeerium ja teised ametiasutused suutnud lõpuni korda ajada. «Ma ei saa ja ei hakka avalikustama kõiki detaile, see on pere huvides, » kirjutas naine sotsiaalmeedias.

Haigekassa pressiesindaja Kadri Eisenschmidti sõnul on vajaminev arstiabi Svetlanale tagatud. «Haigekassa rahastab kõiki tervishoiuteenuste loetelus toodud teenuseid. Samuti katame Svetlanale õnnetusejärgselt Prantsusmaal osutatud vajamineva arstiabi kulud,» ütles haigekassa esindaja.

Haigekassa esindajad kohtusid Svetlana Isanina perekonnaga 3. augustil 2016. «Leppisime kokku, et pere pöördub tema raviplaani koostamiseks arsti juurde. Raviplaani põhjal saame hinnata, millised teenused kuuluvad ravikindlustuse teenuste paketti, ning arutada täiendavate ravivõimaluste üle. Oleme seni täiendava info ootel,» ütles ametnik.

Ta lisas, et kui tüdruku raviarst leiab, et ta vajab raviteenust, mida haigekassa tervishoiuteenuste loetelus ei ole ning millele puuduvad Eestis võimalikud alternatiivid, on perekonnal võimalik esitada haigekassale taotlus plaanilise ravi rahastamiseks välisriigis.

Välisministeeriumi pressiesindaja Sandra Kamilova sõnul saatis välisministeerium pärast terrorirünnaku Nice’i konsuli ja konsuli sekretäri, kes pidid aitama seal kannatanud Eesti kodanikke ja nende lähedasi, sealhulgas ka suhtlemisel kohalike võimudega.

«Aidati ka seda peret: välisministeerium organiseeris ja tasus terve pere transpordikulud Eestisse, sh ka ilma tervisekindlustuseta kannatanu meditsiinilise transpordi,» ütles Kalimova. Samuti aitab ministeerium hüvitise saamisel Prantsuse fondilt Fonds de Garantie. Pärast kodumaale jõudmist aitab kannatanuid juba sotsiaalministeerium.

Viga saanud tüdruku ravi saab toetada, tehes annetuse järgmisele pangakontole:

Svetlana Isanina EE751010011739057222 SEB Pank

SWIFT code (BIC) – EEUHEE2X

Maksekorraldusse märkida «annetus»

Copy
Tagasi üles