Kristjan Port: nutitelefoni lähedus langetab tööviljakust

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutitelefoni lähedus häirib keskendumisvõimet.
Nutitelefoni lähedus häirib keskendumisvõimet. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Kui varem on teadlased väitnud, et telefonist eemalolek võib tekitada ängistust ja depressiooni, siis värskest rahvusvahelisest uuringust selgub, et telefoni lähedus võib langetada inimese keskendumisvõimet.

Nottingham-Trenti ja Würzburgi ülikoolis korraldati uurimus, milles anti peaaegu sajale 19–59-aastastele keskendumist nõudvaid ülesandeid, muutes lähedust nende isikliku nutitelefoniga, kirjutab Kristjan Port ERRi teadusportaalis Novaator. Telefoni teguril oli neli seisundit – see oli uuritava laua peal, tema taskus, lukustatud sahtlis või ruumist üldse eemaldatud.

Selgus, et uuringus osalejate tähelepanu oli kõige rohkem häiritud kui telefon oli laual ja segav mõju vähenes telefoni kaugenedes, kusjuures keskendumisvõimega seotud ülesannete täitmine oli 26 protsenti parem, kui telefon oli toast eemaldatud. Kuna telefonist eemalolek ei põhjustanud ka vastupidiselt varasematele uuringutele ängistuse märki, siis võib tööandjatel tekkida kiusatus töötajate telefonid hommikul ära korjata, et need siis töökohalt lahkudes omanikele tagastada ja loota, et keegi seda pahaks ei pane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles