Lugeja küsib: miks on SOS-pillid käsimüügiravimid?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SOS-pillid peaksid olema hädaabinõu, mitte pidevalt kasutatav rasestumisvastane meetod.
SOS-pillid peaksid olema hädaabinõu, mitte pidevalt kasutatav rasestumisvastane meetod. Foto: Remy de la Mauviniere/AP/Scanpix

«Beebipillid on retseptiravimid, kuid SOS-pille saab ka käsimüügist. Miks see nii on?» küsib lugeja.

Vastab ravimiameti ohutusjärelvalve büroo juhataja Maia Uusküla.

Sellel on mitu põhjust. Esiteks tuleb SOS-pille kasutada soovitatavalt 12 tunni (maksimaalselt 72 tunni) jooksul pärast kaitsmata vahekorda. Kui SOS-pill oleks retseptiravim, siis nendesse ajapiiridesse mahtumine võib naisele osutuda keeruliseks - tuleks arstiga kontakt saada, arst peaks kirjutama retsepti ja alles seejärel saab ravimi osta apteegist. Mida hiljem ravimit võtta, seda väiksem on efektiivsus, see tähendab, et seda suurem tõenäosus on rasestuda.

Teiseks ei saa ja ei tohi SOS-pille soovitada regulaarseks kasutamiseks. Arstist oleks vastutustundetu neid naisele mitu karpi igaks juhuks ette välja kirjutada: Kui naine teab ette, et tal on tulemas kaitsmata vahekord, aga ta rasestuda ei soovi, siis peab arst soovitama regulaarset rasestumisvastast vahendit.

Naised, kes vajavad SOS-pillide kasutamist sagedamini ja kes ei kasuta regulaarset meetodit või barjäärimeetod siiski ei toimi, vajavad arsti nõustamist. Koos valitakse välja naisele sobiv vahend, mis arvestab tervislikku seisundit ja elustiili.

Iga naine peaks pärast hädaabipilli esimest kasutamist mõtlema, kuidas edasi - kas senised rasestumisvastased meetodid on piisavad ning pidama nõu arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles