Kas maha kukkunud toit on kohe tervisele ohtlik?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased ei soovita maha kukkunud toitu suhu pista.
Teadlased ei soovita maha kukkunud toitu suhu pista. Foto: Panther Media/Scanpix

Põrandale kukkunud toidu ülesvõtmisel ja ärasöömisel kasutatakse sageli niinimetatud viie sekundi reeglit, kuid teadlaste sõnul tuleks maha kukkunud toit siiski minema visata.

Viie sekundi reegli järgi võib maha kukkunud toidu põske pista juhul, kui see viie sekundi jooksul üles korjata, kirjutab news.com.au.

Ameerikas asuva Rutgersi ülikooli teadlased sellega nõus ei ole. Nad tõid oma värskes uuringus välja, et bakterid võivad reostada põrandale kukkunud toidu silmapilkselt.

Uurija Donald Schaffner rääkis, et niinimetatud viie sekundi reegel lihtsustab liialt seda, kuidas bakterid maha kukkunud asjadele sattuvad. Teadlased tõid välja, et mida pikemat aega toit maas oli, seda rohkem baktereid sealt leida võis. Samas mõjutas bakterite kogust ka see, mis toiduga oli tegemist ja oluline oli ka koht, kuhu söök kukkus.

Teadustöös katsetati arbuusi, saia, võiga kaetud saia ja kummikommide kukkumist roostevabale terasele, keraamilistele plaatidele, puidule ja vaibale. Katsetest selgus, et kõige rohkem baktereid kogunes arbuusile. Seega mõjutas toidu bakteritega reostumist see, millisele pinnasele see kukkus.

Kirjeldatud teadustöö ei ole aga kaugeltki esimene, mis toob välja, et maha kukkunud toitu ei tasu pärast üleskorjamist ära süüa.

Uurimistulemused avaldati ajakirjas American Society for Microbiology’s journal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles