Soomes hakkavad arste asendama iseteeninduskioskid

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti tuleb ääremaa rahval ise lihtsamate analüüside tegemine selgeks saada.
Varsti tuleb ääremaa rahval ise lihtsamate analüüside tegemine selgeks saada. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Soome kõige põhjapoolsem omavalitsus  Sodankylä plaanib võtta kasutusele iseteeninduskioskid, mis peaksid kaugemates piirkondades asendama arsti. Meditsiinikioskis saab teha laboriteste, kontrollida vererõhku, aga ka südame ja kopsude tööd ning teha videokõne arstile või õele.

Lapimaa päästekopterile kuuluval Aslaki meditsiinikeskusel on kavas sellised kioskid panna üles hõredalt asustatud Põhja- ja Ida-Lapimaal, kirjutab Yle.

 Projekti idee on pakkuda nüüdisaegseid meditsiiniteenuseid isoleeritud külades elavatele inimestele, kes muidu peaksid sõitma pikki kilomeetreid, et arsti juurde jõuda. Kioskist saab teha videokõne Aslaki medõele või vajaduse korral ka valves olevale arstile. Tegemist on iseteeninduskioskitega, kuid seal võib olla ka assistent, kes hoiab selle koha avatuna, aitab seadmeid kasutada ning loob videoühenduse keskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles