Range taimetoitlus ehk loobumine lihast ja muudest loomsetest toiduainetest võib suurendada trombide tekkimise ja veresoonte lupjumise ohtu, mis omakorda võivad põhjustada südameatakki ja ajurabandust.
Taimetoitlastel napib rasvhapetest ja B-vitamiinist
Sellisele järeldusele jõuti kümnete viimase 30 aasta jooksul taimetoitluse biokeemia kohta avaldatud artiklite analüüsimisel. Analüüsitulemuste kokkuvõte ilmus Ameerika keemiaühingu kaks korda kuus välja antavas ajakirjas Journal of Agricultural and Food Chemistry, vahendas kliinik.ee Medical Newsi.
Duo Li märgib selles artiklis, et teadaolevalt on liha tarbivatel inimestel oluliselt suurem risk südame-veresoonkonna haiguste tekkimiseks kui taimetoitlastel. Ent ka taimetoitlased ei pruugi sedalaadi tervisehädade eest kaitstud olla. Nende söögisedelis jääb vajaka mitmetest tähtsatest toitainetest, näiteks rauast, tsingist, vitamiinist B12 ja oomega-3 rasvhapetest.
Kuigi mitmekesine ja tasakaalustatud taimetoit võib sisaldada piisavalt valku, ei pea see paika rasva ja rasvhapete osas. Seetõttu on taimetoitlaste vere homotsüsteiini tase kõrgem ja HDL-i ehk hea kolesterooli tase madalam. Mõlemad näitajad kuuluvad südamehaiguste riskitegurite hulka.
Nendest teaduslikest avastustest lähtuvalt peaksid nii leebemaid kui rangemaid toitumispõhimõtteid järgivad taimetoitlased tõsiselt kaaluma oomega-3 rasvhapete ja vitamiini B12 koguse suurendamist oma toidusedelis, kuna need aitavad eelmainitud ohtusid vähendada, vahendab
Oomega-3 rasvhappeid leidub eriti ohtralt lõhes ja muudes rasvastes kalades, Kreeka pähklites ja mõnedes muudes pähklisortides. Suures koguses vitamiini B12 leidub mereandides, munades ja nendega rikastatud piimas. Neid toitaineid saab ka toidulisanditest.