Teadlane: magusamaks aitaks rasvumist kontrolli all hoida

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Limonaad.
Limonaad. Foto: SCANPIX

Läinud nädalal avaldas meditsiiniajakiri Lancet põhjaliku uuringu, millest selgus, et viimase 30 aastaga on rikastes riikides rasvunud inimeste osakaal kahekordistunud. Uuringut juhtinud teadlase sõnul aitaks murettekitavale kasvutempole piiri panna magusa maksustamine.

Londoni Kuninglikus Kolledžis töötav Majid Ezzati pidas rasvumise levikut murettekitavaks ning tõi selle ühe kurva tagajärjena välja suhkruhaiguse sagenemise. Et olukorda siiski kontrolli all hoida, pani teadlane ette suhkrurikaste jookide maksustamise ja transpordikorralduse muutmise – näiteks võiks rohkem arendada kergliiklusteid, vahendas Bloomberg.

Ezzati juhitud uuring näitas, et 2008. aastal oli kümnendik maailma elanikkonnast rasvunud – 9,8 protsenti meestest ja 13,8 protsenti naistest. 1980. aastal oli rasvunuid meeste seas 4,8 ja naiste hulgas 7,9 protsenti.

Neid fakte tuleb teadlase hinnangul tõsiselt võtta ja enam ei piisa vaid headest kavatsustest. Muutusi tuleb teha poliitikas ning sel juhul võib muutusi oodata juba viie aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles