Soome kirurgid nõustuvad protseduuride koondamise plaaniga

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome kirurgid tahavad tõsta ravikvaliteeti.
Soome kirurgid tahavad tõsta ravikvaliteeti. Foto: Panther Media/Scanpix

Soome kirurgid toetavad Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi plaani koondada osa levinumatest kirurgilistest protseduuridest tosinasse või isegi vähemasse haiglasse.

Ministeeriumi koostatud aruanne kinnitab, et selliste teenuste koondamine tõstaks ravi kvaliteeti ja muudaks uute meditsiinitöötajate värbamise lihtsamaks, kirjutab Yle.

Soome kirurgide selts avaldas ministeeriumi plaanile toetust, sest see võimaldab lõpuks teoks teha kasulikud reformid, mida on püütud mitu aastat käivitada. Seltsi juhataja Hannu Kuokkanen on enda sõnul selle plaani suhtes optimistlikult meelestatud, sest see otsus aitab muutusi läbi viia.

Valitsus on teinud ka ettepaneku, et ööpäevaringne erakorraline abi koonduks 12 ülikooli- ja keskhaiglasse. Neis asutustes töötaks kümme eriarsti, kes oleks ööpäevaringselt ootevalmis.

Kriitilise eriarstiabi all mõeldakse näiteks insuldi saanud inimeste järelravi, südamerabanduse saanud patsientide verevarustust taastavaid protseduure, tõsiseid nakkushaigusi või liiklusõnnetuse tõttu tekkinud raskeid traumasid, mis võivad vajada operatsiooni. Ka suudetaks sel juhul anda kõrge riskiga sünnitusabi ja viia läbi intensiivet vastsündinute ravi.

Kuokkaneni sõnul on praegu Soomes mitmes kohas keeruline selliseid teenuseid pakkuda Kui aga koondada teenused vähematesse haiglatesse, paraneks ravikvaliteet ning haiglaravi oleks patsiendile turvalisem.

Samas muudaks plaan pikemaks patsiendi tee eriarsti juurde, eriti kui tuleb teha mitmeid kontrollvisiite.

Sarnast mõtet on arutatud Soomes varemgi, sarnane idee pakuti välja ka kümme aastat tagasi. Sel ajal tunti samuti muret erakorraliste teenuste kvaliteedi pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles