Perearst tervisetõendi väljastamisest naljalt keelduda ei saa

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui uneapnoe või mõni teine raske haigus on kontrolli all, siis võib juhiloa siiski saada.
Kui uneapnoe või mõni teine raske haigus on kontrolli all, siis võib juhiloa siiski saada. Foto: Panther Media/Scanpix

Raskemate tervisehädade korral on küll tarvis eriarsti tõendit selle kohta, et haigus on kontrolli all, kuid juhiloa taotlemiseks vajaliku tervisetõendi väljastamisest on perearstil raske keelduda.

Kui veel mulluse aasta lõpuni kontrollisid perearstid juhiloa taotlejale tervisetõendit väljastades sõidukijuhi nägemist, vererõhku, motoorikat, kuulmist ja vere glükoosisisaldust ning välistavad diagnoosid, millega ei saa sõita, siis sellest aastast tuleb neil vaadata ka sõidukijuhi kaela ümbermõõtu ja kehamassi indeksit, kirjutab Terviseuudised.

Kui need näitajad on liiga suured, võib see viidata uneapnoe sündroomile ning määrus näeb ette, et enne tervisetõendi väljastamist peab uneapnoega sõidukijuht läbima vastava eriarsti konsultatsiooni. Tal peab olema eriarsti hinnang, et tema terviseseisund on asjakohase raviga piisavalt kontrolli all ja tema juhtimisvõime ei ole seisundist tulenevalt vähenenud.

Sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste sõnul ei pruugi uneapnoe siiski tähendada, et autojuhiluba ei saagi. Mõõduka ja raske uneapnoega isikule (kes ei ole kutseline juht) võib arst anda positiivse otsusega tervisetõendi, kui seisund on asjakohase raviga kontrolli all. Võib anda ka tervisetõendi lühemaks ajaks, kui arst peab seda vajalikuks.

Perearstide seltsi juht ja Järveotsa PAKi perearst Diana Ingeraineni sõnul on nende keskuses sel aastal olnud üksikud patsiendid, keda on edasi suunanud, et hinnata võimalikku uneapnoed. Perearst Eero Merilind ütles, et autojuhtide kaela ümbermõõdu vähendamine ja selleks soovituste andmine ei ole tal sel aastal veel õnnestunud.

«Üldiselt pean ma tervisekontrolli perearsti juures mõistlikuks, aga see ei suuda siiski välistada, et keegi iseseisvalt purjus peaga bussi rooli ei istu või väsinud peast rooli taga magama ei jää,» ütles Merilind. «Perearstil on keeruline keelduda tervisetõendi väljastamisest, mistõttu vana süsteem, kus problemaatilised patsiendid suunati liiklusmeditsiini ekspertkomisjoni, meeldis mulle isiklikult rohkem,» lisas ta.

Uneapnoega tegelevad kopsuarstid, kõrva-nina-kurguarst ja unearstid-psühhiaatrid.

Loe täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles