Beebipillid võivad kaitsta levinud haiguse eest

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Progesteroon võib gripi sümptomeid oluliselt leevendada.
Progesteroon võib gripi sümptomeid oluliselt leevendada. Foto: Anke Teschner/Caro/Scanpix

USA teadlased avastasid hiljuti, et hormonaalsed rasestumisvastased vahendid võivad lisaks seni tuntud kasulikele mõjudele ka gripi eest kaitsta.

John Hopkinsi ülikooli teadlased katsetasid, kuidas mõjub hiirtele looduslik naissuguhormoon progesteroon, mida sisaldab enamik beebipille, kirjutab Forbes. Nad avastasid, et see hormoon aitab gripi sümptomeid leevendada ja kiirendab kahjustunud kopsurakkude taastumist. Teadlaste hinnangul näitavad uuringu tulemused, et progesteroonist võib tulevikus saada ka naiste gripiravim.

«Kui mõistame, missugust rolli mängib progesteroon kopsurakkude parandamisel, siis võib see olla naiste tervise seisukohalt tõesti oluline,» rääkis uuringu juhtiv autor Sabra L. Klein. Kui naised kasutavad rasestumisvastaseid vahendeid, siis tavaliselt ei mõtle nad tema sõnul tavaliselt peale ovulatsiooni peatamisele teistele tervisemõjudele, mida on samuti oluline teada.

Teadlased nakatasid uurimistöö käigus gripiviirusega kaks rühma emaseid hiiri. Hiirtel olid hormoone tootvad munasarjad eemaldatud, kuid ühele rühmale neist oli paigaldatud progesterooni eraldav implantaat. Mõlemad hiirte rühmad jäid haigeks ja surid, kuid Klein ja tema kolleegid avastasid, et implantaatidega hiirtel oli vähem kopsupõletikku, nende kopsufunktsioon oli parem ja teadlaste üllatuseks tootis nende kaha ka rohkem spetsiaalseid kopse kaitsvaid ja parandavaid valke.

Kuigi hiirtele anti pigem looduslikku progesterooni kui paljudes rasestumisvastastes vahendites leiduvat sünteetilist ainet, usub Klein, et sünteetilised hormoonid võivad gripi vastu sama hästi aidata. Edasised uuringud on seda oletust ka kinnitanud. Kui inimesed peaksid hormoonile samamoodi reageerima, siis tähendab see, et regulaarne hormooni tarbimine võib aidata gripi ja selle tagajärgede vastu võidelda naistel, kelle keha toodab ise vähe progesterooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles