Testosteroon muudab suuremeelseks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne hüvitise väljamaksmist uuritakse iga juhtumi asjaolusid, kus on selgunud, et klientide poolt esineb ka teadlikult ebaausaid võtteid.
Enne hüvitise väljamaksmist uuritakse iga juhtumi asjaolusid, kus on selgunud, et klientide poolt esineb ka teadlikult ebaausaid võtteid. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui sageli on väidetud, et meessuguhormoon testosteroon teeb mehe agressiivseks, siis nüüd selgus, et see on ainult pool tõde.

Rahvusvaheline teadlasrühm eesotsas Jean-Claude Dreheriga Iirimaalt Trinity College Dublinist tegid katseid, millest nähtub, et testosteroon võib suurendada ka heasoovlikkust, kirjutab ERR Novaator.

Dreher ja kolleegid kutsusid vabatahtlikeks katseisikuteks 40 meest vanuses 18 kuni 30 aastat ja panid nad omavahel paarikaupa mängima niinimetatud ultimaatumimängu, mis oli just teaduskatseteks välja mõeldud mäng, milles ühele osalisele, pakkujale, antakse kätte teatav rahasumma.

Dreher ja kaasautorid kirjutavad Ameerika Ühendriikide riikliku teadusakadeemia toimetistes, et tulemused on kooskõlas viimasel ajal välja pakutud teooriaga, et testosteroon soodustab käitumist, mis aitab kaasa kõrgema sotsiaalse staatuse saavutamisele. Olukorras, kus staatuse tõstmiseks või kaitsmiseks võib abi olla agressiivsest käitumisest, toetab testosteroon seda, kuid mõnes muus olukorras, kus staatust kõrgendaks hoopis heasüdamlikkus ja vastutulelikkus, soodustab seesama hormoon hoopis nende käitumisjoonte ilmutamist.

Loe katse kohta pikemalt ERR Novaatorist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles