Vaata, missugusesse haiglasse viib kiirabi tallinlased

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teismelised kutsusid mehele kiirabi./ Foto on illustratiivne.
Teismelised kutsusid mehele kiirabi./ Foto on illustratiivne. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tallinna haiglate, kiirabi ja perearstide esindajad leppisid kokku, missugusesse haiglasse kiirabi patsiendi Tallinnas tulevikus viib. 

Kokkuleppe sõlmisid Tallinna lastehaigla, Ida-Tallinna keskhaigla, Lääne-Tallinna keskhaigla, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tallinna kiirabi, Karelli kiirabi ja Tallinna perearstide selts ja see hakkab kehtima 10. oktoobrist, teatas Raepress.

Kõigi patsientide haiglaravile viimisel lähtutakse põhimõtetest: patsient viiakse haiglaravile haiglasse, mis on kõige lähemal kohale, kus ta kiirabi väljakutsumise ajal viibis. Kokkuleppes on kirjas hospitaliseerimise ehk haiglaravile viimise põhimõtted nii üksikute erialade kui ka laste ja täiskasvanute puhul.

Eraldi reeglid kehtivad sünnitustele ja neile inimestele, kes kutsuvad kiirabi välja hiljutise operatsiooni tagajärgede tõttu. Sünnitama viiakse patsient reeglina tema rasedust jälginud haigla naistekliinikusse, kuid sünnitusmaja valikul arvestatakse ka patsiendi soovi. Inimesed, kellel kiirabi väljakutse põhjuseks on haiglas tehtud operatsioon, protseduuri tüsistus või pooleliolev ravi, viiakse seda ravi läbi viinud Tallinna haiglasse.

«Lääne-Tallinna keskhaigla EMO koormus hea tahte kokkuleppega seonduvalt oluliselt ei suurene, sest kokku lepitud põhimõtted kehtisid suures osas ka varem,» rääkis Lääne-Tallinna keskhaigla pressiesindaja Liisa Suba. Varasemaga võrreldes on ainus erinevus tema sõnul see, et siiani ei olnud kokkulepet, mis fikseeriks inimeste kiirabiga haiglaravile viimise põhimõtted.

Muutused toimuvad siiski Ida-Tallinna keskhaiglasse ja Põhja-Eesti regionaalhaiglasse viidavate haigete jaoks. Suurim muudatus puudutab Lasnamäe elanikke, kes varem viidi Põhja-Eesti regionaalhaiglasse, kuid nüüd suunatakse Ida-Tallinna keskhaiglasse.

Kokkulepe allkirjastamiseks toimunud kohtumisel arutati ka elanikkonna teavitamise vajadust haiglate erakorralise meditsiini osakondadesse pöördumisest, juhul kui patsient ei vaja tegelikult erakorralist abi. Haiglajuhid koos Tallinna perearstide seltsi juhatusega töötavad koos välja elanikkonnale mõeldud teavitusmaterjalid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles