Amet: Eesti ravimiturg kaotab võltskauba tõttu 14 miljonit aastas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võltsravimid solgivad turgu.
Võltsravimid solgivad turgu. Foto: SCANPIX

Euroopa Liidu intellektuaalomandiameti (EUIPO) hinnangul kaotab farmaatsiatööstus Eestis võltsitud intellektuaalomandiga ravimite müümise tõttu iga-aastaselt 14 miljonit eurot.

Amet analüüsis intellektuaalomandi rikkumisega seotud kahju Euroopa Liidu tootjatele ja jõudis järeldusele, et seaduslikult tegutsevad eraettevõtted kaotavad kogu ühenduses iga-aastaselt võltsitud ravimitele 10,2 miljardit eurot, mis teeb 4,4 protsenti kogumüügist, seisab uurimuses, kirjutab BNS.

Kui arvesse võtta ka kaudsed mõjud, siis põhjustab ravimite võltsimine EUIPO hinnangul Euroopa Liidu majandusele iga-aastaselt 17 miljardit eurot kahju, see on kaotanud 91 000 töökohta ning vähendanud riikide tulusid 1,7 miljardi euro võrra.

Amet märgib analüüsis, et võltskauba turu suurust on raske hinnata, kuna see pole otseselt vaadeldav. Seetõttu tugines amet uurimuse koostamisel peamiselt statistikale ning statistilistele mudelitele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles