Silmaarst jääb ilma saatekirjata kättesaamatuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmaarstidele on pikad järjekorrad.
Silmaarstidele on pikad järjekorrad. Foto: Toomas Huik/Postimees

Silmaarsti vastuvõtule on tarvis saatekirja, sest praegu kannatavad defitsiidis aegade tõttu eriti lapsed.

Praegu puudub oftalmoloogia ehk silmaarstiteaduse erialal saatekirja nõue, vastuvõttudele saavad vanemad oma lapsed otse registreerida, kirjutab Terviseuudised.

Tallinna Lastehaigla ja Silmalaseri kliiniku silmaarsti Maria Malva sõnul on tagajärjeks see, et nii silmaarsti kui eriarsti vastuvõttudel on tegelikult liiga palju tervete silmadega lapsi, kuigi silmaarsti juurde peaksid jõudma just silmahaigustega või nägemislangusega lapsed, kes ka sisuliselt vajavad oftalmoloogilisi uuringuid ja ravi.

Praegu käivad 3aastased lapsed silmi kontrollimas silmaarstide juures, kuid oftalmoloogilise teenuse ebapiisava kättesaadavuse tõttu ja lapsevanemate vähese teadlikkuse tõttu, ei jõua praegu kõik 3aastased lapsed kontrollile õigeaegselt. Selles osas on tulevikus plaanis silmaarstidel perearstide ja -õdedega koostööd veelgi suurendada, et kaasata ka neid 3aastaste laste nägemisteravuse skriinimisse.

Laste tervist ja arengut kontrollivad enne 1. klassi minemist nii perearst kui -õde. Kui nägemisteravus on korras ja puuduvad muud silmakaebused, siis silmaarsti juurde last suunama ei pea.

Loe pikemalt Terviseuudistest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles