Kas külm dušš on tõesti kasulik?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külm dušs võib mõjuda väikese šokina.
Külm dušs võib mõjuda väikese šokina. Foto: Panther Media / Scanpix

Külma vee all pesemise pidavat turgutama immuunsüsteemi, muutma vereringe aktiivsemaks, maandama stressi ja muutma vaimselt erksamaks.

Ka hiljutises Hollandi teadlaste uuringus käsitleti külma duši all käimise mõju ning jõuti taas järeldusele selle kasulikkuses, kirjutab Independent. Uuringus osalejad, kes karastasid end pesukorra lõpus külma veega, paranesid kiiremini haigustest ja olid vähem aega töölt eemal.

Uuringus osales 3000 inimest ning neist kahe kolmandiku sõnul tõstis külm dušš nende energiataset sama palju kui tass kohvi.

30-päevase külma duši all käimise väljakutse vastu võtnud Sophie Kreitzberg tõdes, et ta tundis end tänu uuele harjumusele väga hästi ning soovitab külma dušši neile, kel on tarvis kiirelt energiat saada ning tuju parandada.

Samas ei ole teaduslikku tõestust, et külm vesi muudaks vaimselt erksamaks. Küll aga saab keha jäise vee alla minnes kerge šoki, inimene hakkab sügavamalt hingama ning see kiirendab südame löögisagedust, muudab vereringesüsteemi aktiivsemaks ning vabastab endorfiine.

Dr Chris Van Tulleken on püüdunud kasutada külma dušši ka depressiooni ravimiseks. Sarah'le, kes on võtnud antidepressante kaheksa aastat, kirjutati välja ujumine külmas vees, et tema tuju parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles