Isegi natuke lubatust rohkem soola tõstab surmariski

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolaga ei tasu liialdada.
Soolaga ei tasu liialdada. Foto: Panther Media/Scanpix

25 aastat kestnud uuringust selgus, et isegi natuke üleliia soola tarbides suureneb enneaegse surmise risk.

Levinud arvamuse järgi viib liigne soolatarbimine kõrge vererõhuni, kirjutab Newsmax.

Uuringust selgus lisaks, et kui lisada päevas tarbitud 1,5 lusikatäiele soolale kas või natuke alla poole teelusikatäie ehk 1000 milligrammi soola, tõuseb enneaegselt suremise riski 12 protsenti. Risk tõuseb 12 protsenti iga 1000 milligrammi soola kohta.

Samas oli uuringu läbiviijatel ka hea uudis. Vähendades tarbitud soola koguseid, alanes enneaegselt suremise risk 15 protsenti. Uuringut juhtinud teadlane Nancy Cook lisas, et vähendades söödud soola kogust alaneb vererõhk ja väheneb südamehaiguste risk.

Ameerika südameliit on toonud välja, et keskmine ameeriklane tarbib 3400 mg soola ööpäevas.

Ka eestlased tarbivad liiga palju soola

Ka Eesti Tervise Arengu Instituut (TAI) on rõhutanud, et liigne soola tarbimine on tervisele kahjulik ning selle tarvitamisega tuleks olla tähelepanelik.

Viimase naatriumitarbimist puudutava uurimuse järgi sõid Eesti naised päevas keskmiselt 2,5 grammi ning mehed 3,6 grammi naatriumi ehk soolale ümberarvestatult vastavalt 6,3 ja 9,1 grammi. Mõlemal juhul on ületatud nii maailma terviseorganisatsiooni kui riiklikku päevast soola tarbimise soovitust.

Euroopas keskmiselt tarbitakse 10–15 grammi soola päevas. «Soola ööpäevane vajadus täiskasvanud inimesel on aga umbes 5 grammi ehk triiki täis teelusikatäis,» täiendas TAI toitumisekspert Tagli Pitsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles